Home » National » 30 de romi din Ploiești, suspecți de COVID-19, păziți cu polițiști și militari. „Stau acolo de zici că a evadat cineva. Se sperie copiii, urlă, țipă”

30 de romi din Ploiești, suspecți de COVID-19, păziți cu polițiști și militari. „Stau acolo de zici că a evadat cineva. Se sperie copiii, urlă, țipă”

Aproximativ 30 de persoane din Ploiești, de etnie romă, care trăiesc în aceeași curte, într-un imobil ce aparține primăriei, au fost izolate de autorități, după ce un vecin de-al lor a fost depistat pozitiv cu coronavirus. 17 dintre ei sunt copii. Oamenii sunt păziți de polițiști, jandarmi și militari, pentru a nu ieși din curte.

Decizia a născut controverse. Expertul pe probleme ale romilor de la Primăria Ploiești atrage atenția că, izolați în curte, oamenii riscă să moară de foame.   

Vineri, oamenii au fost testați de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova, iar în curând vor sosi și rezultatele. Având în vedere că este vorba despre persoane de etnie romă – una dintre cele mai vulnerabile categorii din România – recoltarea probelor s-a realizat în prezența reprezentanților comunității.

”Este bine întotdeauna să fie și un reprezentant al lor, care să își asume că nu vine poliția și nu face abuzuri. Le-am explicat despre ce este vorba, iar oamenii au înțeles și au așteptat să le vină rândul la testare”, a explicat, pentru Libertatea, Ion Micuță, expert al Primăriei Ploiești pe problemele romilor.

”Îmi este teamă de reacția comunităților sărace în această perioadă, fie ele de romi sau români”

Ion Micuță nu este de acord cu felul în care acționează forțele de ordine, însă spune că cea mai mare problemă a comunității de acolo este lipsa resurselor materiale, fapt ce îi face să caute tot felul de metode pentru a pleca din izolare.

”Armata, jandarmeria, poliția, toți stau acolo de zici că a evadat cineva. Se sperie copiii, urlă, țipă. Doar că oamenii ăia vor să se ducă la piață, să mai care un sac, să sape o groapă, să lucreze cu ziua pe undeva. Ei așa trăiesc, de pe o zi pe alta. Chiar nu au ce să mănânce!”, susține reprezentantul Partidei Romilor.

Singurul fenomen din lume care transformă omul în animal este foamea. Îmi este teamă de reacția comunităților sărace în această perioadă, fie ele de romi sau români

Ion Micuță, expert al Primăriei Ploiești pe problemele romilor:
O soluție temporară, pachete cu alimente de la primărie

Primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, spune că, pentru câteva zile, a rezolvat problema lipsei alimentelor.

”Pentru a nu avea probleme și să iasă din curte, le-am trimis pachete cu mâncare, există poliția și jandarmeria care patrulează, iar un agent economic care face dezinfecție va dezinfecta tot ce este acolo”, a declarat primarul Ploieștiului.

Infectat cu coronavirus, diagnosticat cu sinuzită

Bărbatul care a fost testat pozitiv cu coronavirus este angajat al companiei de salubritate Rosal. Surse medicale spun că acesta a fost în urmă cu câteva zile la Unitatea de Primire a Urgențelor din Ploiești pentru că se simțea rău. A fost trimis acasă, după ce a primit diagnosticul de sinuzită. A revenit la spital și a fost internat patru zile la Secția de Pneumologie. Pentru că starea lui se înrăutățea, a fost testat și a venit confirmarea că este infectat cu COVID-19.

DSP Prahova a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz, pentru a stabili de unde s-ar fi putut îmbolnăvi bărbatul și care au fost persoanele cu care a intrat în contact în ultima perioadă.

”Se pare că este vorba despre un cetățean care a venit din Anglia și nu a spus de unde vine. Probabil că el este cel care a adus boala, însă el e asimptomatic. În funcție de rezultatele testelor, cei bolnavi vor fi internați, iar ceilalți vor fi în continuare în carantină la domiciliu”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Nica, directorul DSP Prahova.

A fost demarată ancheta epidemiologică și la compania de salubritate pentru a stabili cu câte persoane a intrat în contact ploieșteanul.

Read More

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*