Home » Local » Județul Vaslui a intrat în pandemia de COVID-19 cu cea mai mare rată a șomajului din România

Județul Vaslui a intrat în pandemia de COVID-19 cu cea mai mare rată a șomajului din România

Județul Vaslui a intrat în pandemia de coronavirus de pe primul loc rata șomajului la nivel național. În luna ianuarie 2020, s-au înregistrat în total 10.318 şomeri, din care 40% femei.

”La începutul acestui an, rata şomajului din județul nostru a fost de 7,7%. Astfel, în ianuarie 2020, judeţul Vaslui s-a situat (alături de judeţele Dolj şi Mehedinţi, cu o rată a șomajului de 6,8%, respectiv cu 6,7%) în topul şomajului, în condiţiile în care rata şomajului la nivel naţional era de 3,0%”, se arată în raportul buletinul statistic emis de Direcția Județeană de Statistică Vaslui.

Din postura de lider național la șomaj, criza provocată de coronavirus a majorat semnificativ numărul persoanelor care încasează indemnizație de șomaj. În primele două săptămâni ale lunii aprilie 2020, nu mai puțin de 672 de firme au depus cereri la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Vaslui pentru obținerea șomajului tehnic. În urma procesării cererilor, un număr de 3.636 de angajați vor beneficia de șomaj tehnic. În aceeași perioadă, micii întreprinzători au depus  383 de cereri la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui.

Conform prognozelor oficiale, județul Vaslui va deveni în următorii ani liderul național de necontestat, în ceea ce privește rata șomajului înregistrată la nivelul populației active. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul 2023, județul Vaslui va avea o rată a șomajului de 7,6%. În aceeași perioadă, situația privind rata șomajului din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 4,6%, Botoșani – 2,5%, Iași – 2,2%, Neamț – 3,8%, Suceava – 4,4%.

Conform principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2023, Vasluiul va avea cea mai mare rată a șomajului din România, fiind urmat la distanță de județele Dolj – 6,3%, Buzău – 6,4% și Teleorman – 6,8%.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*