Home » Agricultura » Seceta face ravagii în Oltenești. Cultura de grâu riscă să fie compromisă în totalitate

Seceta face ravagii în Oltenești. Cultura de grâu riscă să fie compromisă în totalitate

La fel ca și în restul județului Vaslui, în comuna Oltenești seceta este pe punctul de a compromite total culturile agricole. Dacă precipitațiile vor mai întârzia cel mult o săptămână, șansele ca plantele să își mai revină sunt minime. Constantin Galeru, primarul comunei Oltenești, a spus că în zonă nu au mai căzut precipitații de la începutul acestui an, sigura ploaie fiind de 10 – 15 litri/metrul pătrat.

”Avem o secetă foarte mare. Cultura de grâu este spre compromitere, iar restul culturilor s-au semănat, dar pământul este foarte uscat. Am format la nivel local comisia pentru evaluarea culturilor, iar din a treia zi a Sărbătorilor de Paște facem actele pentru a le transmite la Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui și la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Oamenii se uită în sus, se uită în jos și se roagă la Dumnezeu pentru că numai de acolo vine apa. Posibilități pentru a iriga culturile nu avem, așa că toată lumea se roagă să avem precipitații”, a spus Constantin Galeru.

Impactul secetei este cu atât mai puternic, cu cât comuna Oltenești este o zonă  preponderent agricolă, în care activitățile economice de bază sunt agricultura, silvicultura și apicultura.

”Toate aceste activități au nevoie de apă. Oamenii sunt supărați și necăjiți pentru că au făcut cheltuieli mari, au achiziționat inputuri pentru înființarea culturilor. În medie, pentru a semăna un hectar de porumb sau grâu, cheltuielile s-au ridicat între 2.000 și 2.500 lei/hectar. Acum nu mai avem nimic de făcut decât să așteptăm ploile. Seceta face ravagii și nu știm ce se va întâmpla în continuare. Dacă va ploua în maxim o săptămână culturile își pot reveni bine, însă dacă durează mai mult până plouă sunt șanse minime”, a mai spus Constantin Galeru.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: