Home » Agricultura » În ultimele șase luni, a plouat 45 litri/metrul pătrat. Doar irigațiile mai salvează fermierii!

În ultimele șase luni, a plouat 45 litri/metrul pătrat. Doar irigațiile mai salvează fermierii!

Fermierii din județul Vaslui au contractat în aceast an o suprafață totală de 14.467 hectare pentru irigații. O suprafață de 13.870 hectare este situată în amenajarea Albița – Fălciu, iar 595 de hectare vor fi udate în amenajarea Mînjești. Sandu Dămian, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslu, a spus că în urma centralizării datele privind catitățile de precipitații de la echipamentele instalate la stațiile de pompare, reise că în ultimele șase luni precipitațiile totale au fost de numai 45 de litri/metrul pătrat.

”S-a instalat în zona noastră o secetă puternică. Noi asigurăm apă gratuită pentru irigații la fermierii cu care avem contracte. Acum udăm o suprafață de 13,5 hectare de livadă din amenajarea Mînjești. Odată cu înfiițarea culturilor de primăvară, va crește suprafața care va fi irigată”, a spus Sandu Dămian.

În ceea ce privește amenajarea Albița-Fălciu, în prezent se derulează un amplu proiect de modernizare a instalațiilor. În paralel cu realizarea investițiilor, ANIF Vaslui va asigura și apa pentru cinci organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații. Valoarea investiției pentru prima etapă de reabilitare a amenajării Albița-Fălciu este de peste 10 milioane de euro.

”Căutăm soluții tehnice pentru asigurarea unui volum de apă în zona Bumbăta pentru 5.100 hectare, unde activează trei organizații ale utilizatorilor de apă. Vom face același lucru și în zona Berezeni, pentru asigurarea apei la două organizații ale fermierilor. Noi am anticipat situația de secetă și am umplut canalele cu apă în amenajarea Albița Fălciu, iar fermierii care dețin echipamente de udare pot folosi gratuit apa”, a spus Sandu Dămian.

Amenajarea de irigații Albița – Fălciu se va moderniza în două etape. În prima etapă se va reabilita infrastructura principală de irigații ce deservește 10.075 hectare, această suprafață regăsindu-se la organizațiile utilizatorilor de apă care și-au modernizat infrastructura secundară de irigații prin fonduri europene.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: