AgriculturaLocal

După 11 ani de ruină, ANIF Vaslui a pus în funcțiune stația de pompare de la Bumbăta

de Dănuț CIOBANU 

Pentru a veni în sprijinul fermierilor de pe Valea Prutului, grav afectaţi de seceta pedologică extremă, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui a pus în funcţiune în avans cu circa o lună față de graficul de execuție a lucrărilor, stația de pompare SPR 3 Bumbăta. Lucrările fac parte din cadrul obiectivului de investiţii ”Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița Fălciu, județul Vaslui”.

Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că după circa 11 ani de  nefuncţionalitate,  a  fost  pusă  în  funcţiune  prin  Programul  Naţional  de  Reabilitare  a  Infrastructurii  Principale  de  Irigaţii  din  România, staţia  de  pompare  de la Bumbăta.

”Această staţie asigură prelevarea din râul Prut a unui debit de circa  18.000 mc/h pentru irigarea unei suprafeţe de 5.103 hectare. Prin reabilitarea acestei staţii de pompare, ANIF Vaslui a intermediat legătura străveche dintre  râul  Prut şi fermierii din această zonă  asigurând prin apa dătătoare de viaţă, condiții prin care fermierii să poată obține producţii sigure şi stabile. Stația de pompare Bumbăta asigură și funcția de pompare a apei de desecare în râul Prut, provenită de pe o suprafață amenajată pentru desecare de 5.655 hectare”, a spus Sandu Damian.

Odată cu punerea în  funcţiune a staţiei a fost dat în exploatare canalul  de  irigaţii existent, care a fost reabilitat în cadrul aceluiaşi obiectiv de  investiţii. Canalul are o lungime de 3.500 metri și asigură transportul  apei de la SPR3 Bumbăta la mai multe puncte de livrare aparținând organizației utilizatorilor de apă pentru irigații din Lunca Banului și Oțetoaia pentru irigarea unei suprafete de  2.109 hectare.

Peste 14.000 de hectare, contractate pentru irigații   

Staţia de la Bumbăta mai poate asigura apă pentru pentru irigarea unei  suprafeţe 1.983 de hectare pe care s-a constituit organizația Vetrişoaia și care are în implementare un proiect de reabilitare a infrastructurii secundare de irigaţii, precum și pentru o suprafață de 1.011 hectare în cadrul căreia sunt contractate parțial suprafațe pentru irigații prin contracte sezoniere pentru anul 2020.

Transportul apei la punctele de livrare aparţinând acestei organizaţii  se  va face prin infrastructura principală de irigaţii din administrarea ANIF Vaslui şi va fi modernizată în a doua etapă în cadrul programului național, prin care se va reabilita o stație de repompare și 11,47 kilometri canale de alimentare și de distribuție a apei pentru irigații și care în prezent se afla în faza de proiectare.

”La nivelul judeţului Vaslui suprafaţa contractată pentru irigaţii este de  de 14.465 hectare, din care în Albiţa – Fălciu 13.870 hectare şi 595 hectare în  amenajarea de irigaţii Mânjeşti. Până în  prezent s-a irigat la   în judeţ o suprafaţă de 1.087,5 hectare, din care 120,5 hectare în  amenajarea Mânjeşti şi 967 hectare în amenajarea de irigații Albița – Fălciu. Culturi irigate sunt grâu, sfeclă de zahăr, floarea soarelui, porumb, plante furajere precum şi suprafețe pe care sunt înființate  livezi. Livrarea apei de irigații la punctele de livrare s-a efectuat gratuit”, a mai spus Sandu Damian.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button