Atenție primari! Comisarii de mediu verifică curățenia localităților. Anul trecut au fost date amenzi de 460.000 de lei
de Dănuț CIOBANU
Garda de Mediu Vaslui a declanșat marea campanie de verificare UAT-urilor, în ceea ce privește starea de salubritate. Acțiunea comisarilor de mediu se va desfășura în perioada 24 iunie – 14 august 2020. Anul trecut, 48 de UAT-uri au fost amendate cu o sumă totală de 460.000 de lei, din cauză că au rămas repente la curățenie. Printre cele mai amendate localități vasluiene se numără Drânceni și Perieni.
În cadrul controalelor, Garda de Mediu (GM) Vaslui va verifica modul de gestionare a colectării deșeurilor, existența infrastructurii pentru colectarea separată a gunoaielor, modul cum autoritățile acționează pentru refacerea și protecția mediului. De asemenea, vor fi verificate amplasamentele pentru care au fost formulate sesizări, depunerea la termen a declarațiilor privind fondul pentru mediu privind contribuția de 50 lei/tonă, care se plătește în cazul neîndeplinirii obiectivului anual etc.
”Nu vrem să dăm sancțiuni, vrem să se respecte legislația de mediu. Facem prevenție și dorim ca toate comunitățile să evolueze spre bine, în ceea ce privește protejarea mediului. Avem un județ curat și nu avem probleme majore de mediu. Practic, nu avem industrie care să genereze probleme de mediu. În județ sunt primari responsabili, dar sunt și primari unde am dat an de an sancțiuni și nu au făcut nimic. Spre exemplu, localitățile Drânceni și Perieni sunt comune pe care le-am amendat de cele mai multe ori”, a spus Cristian Gabriel Laic, comisar șef al GM Vaslui.
Potrivit legislației în vigoare, o primărie poate fi amendată cu o sumă maximă de 15.000 de lei. În anul 2019, GM Vaslui a amendat 48 de UAT-uri cu o sumă totală de 460.000 de lei, din cauză că nu au fost respectate normele de mediu și nu au întreținut curățenia localităților. Cele mai multe comunități au fost sancționate cu amendă în valoare de 5.000 de lei și avertisment, deoarece nu au depus declarația la fondul de mediu. Alte amenzi au fost date pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Printre comunele taxate în anul trecut se numără Perieni, Puiești, Alexandru Vlahuță, Viișoara, Berezeni, Drânceni, Blăgești, Deleni și Ibănești.
Avem sistem de gestionare a deșeurilor!
Consiliul Județean (CJ) Vaslui a finalizat licitațiile organizate pentru desemnarea operatorilor de salubritate din cadrul proiectului de management al deșeurilor. În urma licitației pentru atribuirea servicilor de salubritate, zona 5 – Roșiești va avea de la data de 1 august 2020 un sistem de operare mixt.
”CJ Vaslui a finalizat proiectul sistemului de management al deșeurilor și nu mai suntem în acea problemă de infringement, în care exista posibilitatea de a se lua banii din proiect. Am finalizat și mergem mai departe cu implementarea”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.
În cadrul proiectului de management al deșeurilor din județul Vaslui, zona Roșiești are în componență un total de 14 UAT-uri. Sistemul de management a fost deschis în zona Negrești, unde sunt arondate 8 UAT-uri. După acest prim pas au fost inaugurate zonele Vaslui (29 UAT-uri) și Bârlad (22 UAT-uri). De asemenea, din data de 1 martie 2020, operatorul de salubritate a preluat și zona Huși (13 UAT-uri).
”Rog cetățenii județului nostru să reciclăm cât mai mult din deșeuri, pentru a avea o sustenabilitate a sistemului, dar și sustenabilitatea taxei de salubritate. Conform legislației în vigoare, indicatorul de reciclare este de 33%. La o minimă privire, nu ajungem la acest indicator. Vreau să mulțumesc pe această cale cetățenilor, că în mare parte încep să înțeleagă și încep să se integreze în acest sistem și să-i dea valoarea de care are nevoie”, a mai spus Ciprian Trifan.