Vasluienii întorși din străinătate nu mai sunt interesați de contractele de asigurare la sistemul public de pensii. Dacă în lunile de vară din anii trecuți foarte multe persoane treceau pe la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui să se intereseze de procedura de asigurare, în prezent situația s-a schimbat radical. Cauza principală pentru care vasluienii care muncesc legal în străinătate nu mai doresc să se asigure la sistemul public de pensie este valoarea foarte mare a contribuției lunare.
În prezent, cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare este de 25% din salariul minim brut pe țară. Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 2.230 lei, reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu data de 1 ianuarie 2020. Astfel, cuantumul lunar al contribuției sociale se ridică la suma de 558 lei.
Se pot asigura în sistemul public de pensii, facultativ, pe bază de contract de asigurare socială avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat.
”Această modalitate de asigurare a fost introdusă pentru a da posibilitatea celor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru înscrierea la o anumită categorie de pensie, să își completeze vechimea în muncă și, de asemenea, pentru a da posibilitatea persoanelor interesate să își suplimenteze venitul asigurat. Asigurarea facultativă în sistemul public oferă o serie de avantaje: pensii, ajutor de deces și bilete de tratament balnear”, a spus Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.
(Dănuț CIOBANU)