LocalSocial

Autismul digital face victime și în rândul copiilor din județ!

u Mai ales în ultimul an a crescut numărul copiilor afectați de această afecțiune provocată de dependența de mediul online.

Psihologii atrag atenția că tot mai mulți copii din județ, la fel ca în întreaga țară, cad pradă unui nou tip de afecțiune: așa numitul autism digital. Este un concept relativ nou în psihologie, ce și-a făcut simțită prezența din ce în ce mai puternic în ultimii ani tocmai din cauza expansiunii puternice a tot ceea ce e legat de lumea Internetului. Vorbim despre tot ceea ce înseamnă tehnologie dedicată accesării acestei lumi virtuale, începând de la tradiționalele computere și până la tablete și tot ceea ce este ”smart”, gen telefoane sau televizoare. Chiar dacă nu este la fel de sever și de complex ca afecțiunea clasică de autism, totuși cel digital prezintă un pericol deloc de neglijat.

Deși încă nu dețin o evidență strictă, psihologii din județ s-au confruntat în ultimii ani cu tot mai multe cazuri de acest gen. Mai ales în ultimul an, când pandemia COVID a amplificat și mai mult acest fenomen. Faptul că majoritatea copiilor petrec cea mai mare parte din timp cu ochii în aceste ecrane inteligente îi face, în cele din urmă, să trăiască într-o lume virtuală care, încet dar sigur, le ”abrutizează” reacțiile și deprinderile pe care și le-au însușit în viața reală.

”Copiii care manifestă această afecțiune de tip nou, prezintă o paletă de simptome care trebuie luate cât se poate de în serios. Nu se mai pot concentra cum trebuie, devin foarte impulsivi, sunt mai agitați, chiar mai agresivi. Pe lână asta, mulți dintre ei își pierd chiar capacitatea de a duce la bun sfârșit o sarcină, nu se mai pot concentra, spre exemplu, în procesul educațional din timpul orelor de curs. Pandemia, cu toate măsurile restrictive care au fost luate pentru contracararea COVID, a amplificat și mai mult, din păcate, acest fenomen. Practic, în momentul de față, un copil își petrece cea mai mare parte din zi cu ochii în ecranul unui laptop, tabletă sau smartphone. Cursurile școlare sunt online, socializarea se face în mare parte online, relaxarea pentru mulți dintre ei e tot în această lume virtuală…Și de aici apar astfel de probleme. Sunt tot mai mulți părinți care vin și se plâng că ai lor copii au reacții ciudate, sunt apatici și chiar agitați atunci când sunt smulși din această lume virtuală, unii chiar reacționează de o manieră mai agresivă etc”, a declarat pentru EstNews psihologul Ionel Brătianu.

Problema este că părinții și în general adulții care sunt implicați în creșterea și educarea acestor copii, sunt, la rândul lor, depășiți de situație. De cele mai multe ori, tracasați de stresul cotidian, de grija zilei de mâine, ajung să observe târziu că odraslele lor au probleme de acest gen.

”Putem vorbi de un soi de neglijență a părinților, scuzabilă pe undeva. Pandemia a dat peste cap viața tuturor oamenilor, iar pentru mulți dintre ei amenințarea pierderii slujbelor este o sursă de stres permanentă. Și atunci, le vine foarte greu să observe cu atenție ce se mai întâmplă cu fiii și fiicele lor. Am spune că la mijloc ar putea interveni cadrele didactice, dar și acestea sunt depășite la rândul de situație. Pentru că vremurile pe care le trăim ne forțează pe mulți dintre noi să trăim o viață virtuală, care nici pe departe nu poate fi sănătoasă”, a mai spus psihologul Brătianu.

Soluția, spun specialiștii în domeniu este, cel puțin în aparență, una simplă: limitarea cât mai mult a timpului petrecut în spațiul virtual. Copiii trebuie îndemnați să socializeze direct (nu ”live” via Internet), să participe la diferite activități în aer liber, să comunice și să interacționeze cât mai mult cu adulții din jurul lor etc. Din păcate, ajungem iarăși la ”molima” ce ne macină (la propriu și la figurat) viața și care ne-a dat peste cap traiul de până acum – pandemia COVID. Este, poate, principala cauză care în ultimul timp i-a împins pe mulți dintre noi, dar mai ales pe copii, într-o lume virtuală unde cu cât stai mult, cu atât ai șanse să-ți atrofiezi simțurile.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button