altex
LocalSocial

Lucrătorii din privat nu vor avea niciodată salariile bugetarilor. Le lipsește organizarea și determinarea

de Dănuț CIOBANU 

Salariile mici din mediul privat au drept principală cauză lipsa de organizare a salariaților. Cu mici excepții, unde s-au înființat sindicate, în marea majoritate a firmelor sindicatele sunt inexistente. Astfel, muncitorii nu au putere de negociere, iar salariile sunt cu mult mai mici decât în sectorul bugetar. Cum nici patronatul nu se arată dispus să majoreze lefurile, singura alternativă a oamenilor este plecarea în străinătate. 

Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSRL „Frăția” Vaslui, a spus că în societățile private angajații susțin că nu le trebuie sindicate.

”Acesta este un spirit de legumă. Nu vor să câștige mai mult decât au. Apoi sunt frustrați pe bugetari, de ce au salarii atât de mari!”, a spus Croitoru.

Tocmai de aceea, sindicatele din județul Vaslui îndeamnă patronatul local să majoreze salariile angajaților, pentru a fideliza forța de muncă. În caz contrar, emigrația forței de muncă va continua și cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi antreprenorii.

test

„Patronatul dă dovadă  de zgârcenie și nu și-a fidelizat angajații. Din această cauză, o mare parte a forței de muncă locale a plecat în bejenie. S-a plecat masiv din România pentru că afară românii sunt mai bine plătiți. Dacă vrei să menții un angajat în firmă plătește-l bine și fă o echipă cu el, în caz contrar vom avea un exod continuu de oameni. Un salariu de o anumită decență este la nivelul a cel puțin 50% din salariul mediu pe economie din țara respectivă. La nivelul României, salariul minim ar trebui să fie de minim 2.500 lei net, a mai spus Gheorghe Croitoru.

Guvernul a indexat salariul minim pe economie cu un procent de 3,1%. Mai exact, lucrătorii cu salariul minim vor  avea în plus 70 de lei brut. În timpul negocierilor, patronatele au cerut înghețarea salariului minim, în timp ce sindicatele au solicitat o creștere până la 2.400 lei, de la 2.230 de lei. Pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.

Nici în sistemul bugetar sindicatele nu mai au puterea pe care o dețineau în urmă cu mai mulți ani.

”Chiar dacă vor fi tăieri de venituri în mediul bugetar, nu vor mai fi protestele de stradă care erau prin anii 2005 sau 2010. Lumea este divizată, spășită. Vor fi câteva categorii care vor continua să militeze pentru drepturile lor cum ar fi cei din sănătate, asistență socială sau Ministerul de Interne”, a explicat Gheorghe Croitoru.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button