de Dănuț CIOBANU
Județul Vaslui a avut în anul 2020 o diminuare a PIB-ului de 5,9%. Județul nostru a avut una din cele mai puternice scăderi ale PIB-ului din Moldova, în primul an de pandemie de COVID-19. De la un PIB de 9,7 miliarde de lei în 2019, anul trecut PIB-ul a scăzut la 9,3 miliarde lei. Practic, industria, agricultura și serviciile au îngropat activitatea economică. Conform proiecției indicatorilor economico-sociali în profil teritorial 2020-2024, Vasluiul va fi cel mai sărac județ al Regiunii Nord-Est.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat proiecția principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2020-2024. Conform acestor date, Vasluiul își consolidează locul de cel mai sărac județ al Regiunii Nord-Est.
În ceea ce privește creșterea economică, în anul 2020 în care s-a declanșat pandemia de coronavirus, județul Vaslui a avut un Produs Intern Brut (PIB) în valoare de 9,3 miliarde de lei. Spre comparație, în anul 2019, PIB-ul județului a fost de 9,7 miliarde de lei, ceea ce indică o scădere cu 5,9%. Practic, județul nostru are una din cele mai puternice scăderi ale PIB-ului în primul an de pandemie de COVID-19.
În anul trecut, scăderea PIB-ului față de 2019 în celelalte județe ale Moldovei au fost: Bacău – minus 1,9%; Botoșani – minus 6,9%; Iași – minus 3,5%; Neamț – minus 6% și Suceava – munus 5,2%.
Potrivit acestor date, evoluția PIB-ului în Regiunea Nord-Est a fost de minus 4,4%, din care valoare adaugată în industrie – minus 9,9%, agricultură – minus 22,2%, construcții – 11,5% și servicii – minus 1,8%.
Previziunile oficiale pentru următorii ani pentru județul Vaslui sunt următoarele: 2021 un PIB de 10 miliarde de lei; 2022 – 10,9 miliarde de lei; 2023 – 11,8 miliarde de eli; 2024 – 12,7 miliarde de lei.
Restul județelor din Regiunea Nord-Est au avut în anul 2020 următoul PIB: Bacău – 20,7 miliarde de lei; Botoșani – 10,2 miliarde de lei; Iași – 35,1 miliarde de lei; Neamț – 14,8 miliarde de lei; Suceava – 19,2 miliarde de lei.
PIB-ul acestor județe va evolua astfel până în anul 2024: Bacău – 28,6 miliarde de lei; Botoșani – 13,9 miliarde de lei; Iași – 48,5 miliarde de lei; Neamț – 20,1 miliarde de lei; Suceava – 26,1 miliarde de lei.
Riscuri la nivel regional pentru 2021-2014
Conform acelorași date, principalele ruscuri sunt următoarele: Deși regiunea Nord-Est este regiunea cu cel mai mare număr de locuitori din România, nivelul ridicat al emigraţiei, pe fondul scăderii continue a populației rezidente, ar putea afecta cererea de forță de muncă. Ponderea ridicată a populaţiei ocupate civile în agricultură şi scăzută în industrie exprimă unele din dezechilibrele istorice care au contribuit la crearea unor decalaje față de celelalte regiuni. Gradul redus de modernizare a drumurilor județene și comunale și ponderea ridicată a liniilor neelectrificate determină viteze scăzute pentru transportul de mărfuri şi pasageri şi creează totodată obstacole suplimentare în ceea ce privește potențialii investitori.
Perspectivele favorabile sunt următoarele: Disparitățile intraregionale privind ponderea populației ocupate din servicii (Bacău, Iaşi) și agricultură (Botoșani, Vaslui) indică un potențial nevalorificat și insuficient utilizat prin reconversie și recalificare în județele mai puțin dezvoltate ale regiunii. Datorită costului scăzut al forței de muncă (trend în creştere), Regiunea Nord-Est are un avantaj competitiv faţă de celelalte regiuni ale Europei pentru atragerea investițiilor, ceea ce nu este pe deplin valorificat din cauza stării infrastructurii (situaţie ce sperăm să se îmbunătăţească datorită noilor programe guvernamentale de investiţii în infrastrucutră).