BusinessLocal

Sărăcia județului Vaslui nu este întâmplătoare. Fără parcuri industriale, dar cu salarii de mizerie!

de Dănuț CIOBANU 

Criza forței de muncă calificată din județul Vaslui nu este întâmplătoare. Salariile sunt foarte mici, iar oamenii preferă să plece din județ. Din păcate, Vasluiul este pe ultimul loc în țară la performanță economică, din cauză că administrația locală nu discută cu oamenii de afaceri. Practic, nu se întâmplă nimic. Un exemplu în acest sens este construcția unui parc industrial despre care se vorbește de 15 ani, dar nu se întâmplă nimic.

Mediul economic local duce o lipsă acută de personal calificat în diverse domenii, în special în sectorul construcțiilor. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a spus că fără o salarizare corespunzătoare, exodul forței de muncă în străinătate sau în alte zone ale țării va continua.

„Oamenii au nevoie de salarii. Sper să fiu bine înțeles, eu nu sunt sindicalist. Dar omul nu poate trăi cu 1.200 lei/lună și trebuie găsite acele forme să fie plătiți mai bine”, a explicat Ionel Constantin.

Constantin a adăugat că instituția pe care o conduce nu crează locuri de muncă, ci este doar o interfață între oamenii de afaceri și administrația publică locală.

„Oamenii de afaceri și firmele de stat fac locurile de muncă. Fac dacă li se îngăduie, dacă sunt ajutați. De aceea suntem pe ultimul loc pe Regiunea Nord Est la PIB, locuri de muncă etc.”, a punctat Constantin.

În acest context, este necesar ca mediul de afaceri și autoritățile județene să aibă discuții adaptate la situația de criză de sănătate despre problemele actuale.

„Avem o multitudine de probleme și dacă nu ne ascultăm și suntem în permanență într-un război al surzilor, vorbim toți și nu ascultă nimeni. Nu se întâmplă mai nimic, Noi nu suntem politicieni că, dacă eram buni,  ne regăseați în politică. Dar noi aducem problemele din mediul economic în fața administrației publice locale, facilitățile care trebuie să le acorde autoritățile publice, altele decât cele pe care le acordă Guvernul”, a mai spus Constantin.

Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor. La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.

În anul 2024, județele din Regiunea Nord Est a României vor avea următorul PIB: Bacău – 10.266 euro/locuitor; Botoșani – 7.771 euro/locuitor; Neamț – 9.570 euro/locuitor; Suceava – 8.501 euro/locuitor, Iași – 12.157 euro/locuitor.

 

Related Articles

Back to top button