AdministratieLocal

Dezvoltare blocată! Primarii acuză aprobarea cu întârziere a bugetelor și banii puțini

de Dănuț CIOBANU 

Investițiile din comunitățile de la nivelul județul Vaslui sunt mult întârziate, din cauza lipsei de finanțare. Bugetele s-au aprobat foarte târziu, iar primairi nu au putut să demareze proiecte noi. Pe lângă faptul că sunt întârziate, primăriile nu au la dispoziție suficiente fonduri pentru a susține dezvoltarea comunităților. Edilii au cerut la echilibrarea bugetelor 946,9 milioane de lei, în timp ce CJ Vaslui a avut la dispoziție doar 27,1 milioane de lei.

Aprobarea foarte târziu a bugetelor comunităților locale în acest an afectează serios dezvoltarea UAT-urilor vasluiene. Primarii susțin că foarte mult timp au putut lucra doar pe bugetul din anul trecut, ceea ce nu le-a permis să finanțeze demararea noilor investiții.

„Ne-a afectat și ne afectează în continuare faptul că bugetul a fost aprobat târziu. În primele luni ale anului am putut face plăți doar pentru investițiile vechi. Normal că ne-a afectat, deoarece pentru investițiile noi nu am făcut aceste plăți. Și în prezent ele sunt întârziate și nu suntem credibili în fața cetățenilor care ne dau ajutorul, a firmelor de consultanță, proiectare etc. Normal că ne-a afectat!”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Cât privește necesarul de fonduri pentru continuarea proiectelor de dezvoltare situația este similară cu cea din anul trecut. În general primarii au nevoie de resurse mult mai consistente pentru a-și susține proiectele propuse.

„Multe primării cu un număr mic de locuitori se plâng că nu o să le ajungă banii. Noi sperăm să mai primim și alte surse până la rectificarea bugetului consolidat al statului”, a spus Toader Dima, primarul comunei Berezeni.

Primarii din județul Vaslui se plâng și de faptul că au primit foarte puțini bani pentru întreținerea drumurilor.

„Suma de 10.000 de lei este insuficientă. Arsura are doar 1,3 kilometri de drumuri comunale cu asfalt, restul sunt din piatră sau pământ. Suma necesară este mult mai mare. Avem multe proiecte depuse la CNI și sperăm să le implementăm și să finalizăm acele investiții în școli, drumuri, aducțiune de apă. Sunt multe de făcut și noi am rămas cumva în urmă. Banii nu sunt suficienți”, a spus Andrei Năstase, primarul comunei Arsura.

În prima jumătate a acestui an, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a distribuit în teritoriu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2021. Pentru a ști care sunt nevoile financiare ale UAT-urilor, CJ-ul a consultat primarii. Surpriza majoră a fost în momentul centralizării cerințelor edililor care se ridică la suma de 946,9 milioane de lei. În schimb, CJ Vaslui are la dispoziție doar 27,1 milioane de lei, ceea ce înseamnă că poate acoperi necesarul de fonduri într-o proporție de numai 3%.

„Solicitările sunt mult mai mari decât bugetul alocat. Primarii doresc să își dezvolte comunitățile. Suntem în fața unui buget de austeritate, nu un buget al prosperității. În afară de Compania Națională de Investiții, nu mai sunt programe unde să fie depuse socilitările de finanțare. Sunt peste 25.000 de proiecte în județul Vaslui”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button