AdministratieLocal

Criza forței de muncă atinge și aparatul bugetar. Inginerii sunt de negăsit

de Dănuț CIOBANU 

Sectorul construcțiilor, industria agroalimentară, confecțiile și, mai nou, aparatul bugetar din municipiul Vaslui se confruntă cu criza forței de muncă. Pe lângă muncitorii calificați în diferite meserii, lipsesc tot mai mult inginerii și specialiștii în construcții. Municipalitatea are, în prezent, în derulare sau pregătire 15 proiecte europene, care se ridică la suma de 50 milioane de euro.

La nivelul municipiului Vaslui sunt, în prezent, în derulare 15 proiecte europene în valoare de circa 50 milioane de euro. Dacă o parte din investiții sunt în execuție, alte obiective sunt în diferite stadii procedurale: întocmirea documentațiilor, organizarea licitațiilor etc.

Una din marile probleme cu care se confruntă municipalitatea este forța de muncă, cu care toate aceste programe să fie implementate. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că din exportator de forță de muncă, județul se confruntă acum cu o criză severă de personal.

„Avem o problemă gravă. Vasluiul din exportator de forță de muncă nu mai are muncitori nu numai în construcțiii, ci și în industria agroalimentară, confecții, nici în aparatul birocratic nu mai vin oameni la concurs și nu glumesc. Mi-au plecat inginerii, specialiștii, în general, au variante și atunci am rămas descoperiți și pe acest capitol”, a spus Vasile Pavăl.

Tocmai de aceea, mediul de afaceri este foarte important pentru autoritățile locale în vederea realizării diferitelor investiții, dar și în ceea ce privește veniturile colectate la bugetul local. În municipiul Vaslui, 50% din taxele și impozitele locale sunt virate de către persoane juridice. Aceste sume sunt extrem de importante, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, care a afectat sever comunitățile locale.

„A fost cel mai greu al pe care l-am parcurs. Toată lumea a pus presiune mare pe primar și se întreba ca fac, ce măsuri iau pentru ca pandemia să nu se extindă. De asemenea, ce fac cei care și-au închis activitățile din cauza crizei de sănătate. Am reușit să găsesc un echilibru și să trecem peste acel moment”, a explicat Pavăl.

În acest context, una din consecințele grave ale lipsei unei strategii de dezvoltare economică la nivel național a fost aceea că s-a acceptat orice directivă de la Bruxelles, ghidurile pentru proiecte au fost încărcate, astfel încât atragerea fondurilor europene a devenit foarte dificilă. În cazul Programului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), nu sunt până la această dată emise ghidurile de finanțare, astfel încât autoritățile locale să poată identifica din protofoliul de proiecte programele care sunt eligibile la finanțare. Municipiul Vaslui ar putea beneficia de o sumă de circa 60 milioane de euro prin intermediul PNRR.

Related Articles

Back to top button