LocalSocial

Vasluiul are șomeri buni de muncă, dar fără studii. Patronatul caută disperat forță de muncă calificată

de Dănuț CIOBANU 

Grosul șomerilor din județul Vaslui face parte din grupa de vârstă 40-49 de ani. Deși mulți șomeri sunt tineri și apți de muncă, mulți dintre aceștia nu au studii sau au urmat doar învățământul primar. Grav este faptul că majoritatea șomerilor din județ sunt persoane greu ocupabile. În tot acest timp, agenții economici se plâng că la nivel local nu mai există forță de muncă calificată, iar tehnicienii lipsesc cu desăvârșire.

La sfârșitul lunii iunie 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui erau înregistrați 9.686  șomeri (din care 4.111 femei), rata șomajului fiind de 7.19 % Din totalul de 9.686 de persoane înregistrate la Forțele de Muncă Vaslui, 1.514 beneficiau de indemniziţie de şomaj, iar 8.172 erau șomeri neindemnizați.

În ceea ce privește structura șomerilor pe grupe de vârste cei mai mulți șomeri (3.122) au vârsta cuprinsă între 40-49 de ani, după care urmează următoarele grupe: 50-55 de ani sunt 2.308 șomeri; peste 55 de ani sunt 2.158 șomeri; 30-39 de ani sunt 1.372 șomeri; până în 25 de ani sunt 461 șomeri; 25-29 de ani sunt 262 șomeri.

„Șomerii cu invăţământ gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor (3.888 şomeri ), urmat de cei cu  învățămant primar și fără studii (2.684), învățămant profesional/arte şi meserii ( 1.482 șomeri), iar 1.464 şomeri au absolvit studii liceale, 110 șomeri au absolvit studii universitare, iar 58 șomeri au studii postliceale”, a spus Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 2.639 persoane foarte greu ocupabile, 4.779 greu ocupabile, 2.027 mediu ocupabile, iar 241 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Vaslui.

La nivel local, forța de muncă este foarte puțină și nepregătită. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții mediului economic local. Chiar dacă, anul, sute de vasluieni obțin certificate de calificare profesională, majoritatea acestora pleacă imediat la muncă în străinătate. Nici școlile profesionale nu mai trezesc interesul celor tineri, cei mai mulți preferând să meargă la facultate.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce pregătește câte 1.000 de cursanți la doi ani, iar majoritate după ce își iau certificatele de calificare pleacă în străinătate.

”Aceste persoane nu se mai duc la întreprinderile la care munceau. E jalnic! Așteptările salariaților sunt foarte mari, alții au lucrat afară și știu cât se câștigă acolo. Dar costurile sunt mai reduse în țară și ești alături de familie. Dacă ar avea salariul 500 de euro net altfel ar sta lucrurile”, a precizat Constantin.

Din nefericire, majoritatea tinerilor preferă să meargă la facultate și refuză să urmeze școlile profesionale. Din această cauză la noi în țară este o mare criză de tehnicieni, care în țările europene sunt foarte apreciați.

„Nu se mai duce nimeni la școlile profesionale. Nu mai există interes pentru profesională. Noi pregătim oamenii în 2-3 meserii, dar trebuie ca muncitorul să știe bine o meserie”, a mai spus Constantin.

 

Related Articles

Back to top button