Vasluiul are tot mai puțini apicultori. Mai sunt activi circa 6.000 de crescători de albine
În ultimii ani, numărul de apicultori din județul Vaslui s-a diminuat. În perioada 2008-2014, când s-au derulat o serie de proiecte pentru apicultori, foarte mulți vasluieni s-au apucat de apicultură. Cum nu toată lumea are calitățile necesare pentru a presta meseria de apicultor, unele persoane s-au lăsat de această meserie nobilă. În prezent, în județul Vaslui mai activează circa 6.000 de apicultori, care au în jur de 60.000 de familii de albine.
„Au rămas apicultori cei meticuloși și stoici, pentru că rezultatele vin în urma unei activități deosebite. În această perioadă cu temperaturi caniculare, nu este ușor să lucrezi ore întregi cu masca pe figură și cu afumătorul în mână. Apicultorii lucrează de dimineața și până seara și este o activitate care ar trebui apreciată ne noi cei care observăm fenomenul acesta, dar și de consumatori. Apicultorul depune multă muncă pentru a produce un kilogram de miere”, a spus Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui.
Apicultorii sunt extrem de mulțumiți de producțiile de miere obținute în acest an. După culesul la salcâm, teiul produce o mare surpriză pentru apicultori, având o secreție deosebită de nectar. În paralel, și vremea a ținut cu apicultorii, fiind înregistrate temperaturi prielnice pentru secreția de nectar, dar și pentru zborul familiilor de albine.
În ceea ce privește prețurile, un kilogram de miere de salcâm costă 25 de lei, la tei prețul unui kilogram de miere este de 15 lei, iar kilogramul de miere polifloră ajunge la 10 lei.
(Dănuț CIOBANU)