AdministratieLocal

Echilibrare de urgență! 25 de UAT-uri din județul Vaslui primesc 15,8 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va repartiza unui număr de 25 de UAT-uri suma de 15,8 milioane de lei. Banii provin din fondul pe care CJ-ul îl are la dispoziție din impozitul pe venit pe anul 2021. Principalul criteriu care stă la baza echilibării bugetelor locale este cel al nevoii extreme. Multe comunități au angajate cheltuieli, care nu au putut fi evitate și ele trebuie plătite. Mai mult, unele UAT-uri riscă să fie executate silit, pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece nu au fondurile necesare.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va repartiza UAT-urilor fondul pe care îl are la dispoziție din impozitul pe venit pe anul 2021. CJ-ul are la dispoziție din impozitul pe venit suma de 27.134 mii lei. În prima jumătate a acestui an, a fost aprobată repartizarea sumei de 5.400 mii lei către un număr de 15 UAT-uri și, în acest moment, în fond mai este disponibilă suma de 21.734 mii lei.

Proiectul de hotărâre are la bază adresele comunităților prin care solicită fonduri în vederea asigurării cheltuielilor de funcționare până la finele exercițiului bugetar, finalizării obiectivelor de investiții, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții pe care le au în derulare sau care au fost finalizate și trebuie recepționate pentru a nu fi în situația de a returna fondurile atrase din diverse surse de finanțare (PNDL, POR, POIM, AFIR).

Mai mult, unele UAT-uri se află în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente, chiar și pentru achitarea salariilor și a cheltuielilor minime de funcționare.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că pentru echilibrarea bugetelor locale s-a ținut cont de mai multe criterii.

„Criteriul principal este acela al nevoii extreme, adică sunt angajate cheltuieli care nu au putut fi evitate și ele trebuie plătite. Un alt criteriu este cel al pagubelor produse de calamitățile care au afectat recent județul. Un alt criteriu privește sprijinirea UAT-urilor pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele care au necesitat cheltuieli mult mai mari decât posibilitățile lor de finanțare. Este vorba despre contribuții la proiectele finanțate fie de la bugetul național, fie din fonduri europene. De asemenea, repartizăm sume pentru proiectele de cumpărare a stațiilor de medie presiune, pentru a aduce gazul în comunele noastre”, a spus Dumitru Buzatu.

Astfel, se propune ca suma de 15.850 mii lei să fie repartizată către un număr de 25 de UAT-uri, în fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui rămânând suma de 5.844 mii lei. Printre UAT-urile care vor primi bani se numără Coroiești – 1.000 mii lei; Huși – 3.500 mii lei; Negrești – 1.000 mii lei; Murgeni – 1.000 mii lei; Rafaila – 400 mii lei; Miclești – 300 mii lei; Puiești – 500 mii lei etc.

„Cred că sunt rațiuni suficiente, pentru a explica de ce am procedat la această echilibrare. Sigur, solicitările sunt mult mai mari, dar noi avem o sumă relativ mică în raport cu cererile și încercâm să satisfacem acele nevoi care sunt mai presante”, a mai spus Dumitru Buzatu.

 

Related Articles

Back to top button