de Dănuț CIOBANU
Satele județului Vaslui sunt pline de persoane în vârstă care sunt singure și neajutorate. Aparținătorii sau copiii acestor bătrâni sunt plecați în străinătate, iar unii dintre ei nu au posibilitatea de a trimite bani în țară. În schimb, alți copii plecați sunt neglijenți și își abandonează părinții. Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, mai multe primării din județul Vaslui au demarat proiecte pentru construcția de cămine pentru bătrâni.
„E o problemă să aștepți să îți trimită copilul sau nepotul bani din străinătate. Au și ei acolo problemele lor. Chirii extraordinar de scumpe, iar mâncarea are același preț ca la noi. Însă e greu să îți trimită și ei bani. Mulți nu au vechime și când vor veni în România nu o să aibă pensie și o să trăiască tot pe asistență socială”, a spus Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean pentru Persoanele Vârstnice Vaslui.
Persoanele în vârstă sunt singure din diferite motive. Unii bătrâni nu au avut copii, alții au aparținătorii plecați în străinătate, iar unii copii sunt neglijenți și își abandonează părinții.
„Pe mulți copii nu îi interesează de vârstnici. Cei bătrâni se descurcă cu mâncare, pentru că nu sunt pretențioși. Problema este cu îngrijirea medicală. Pensionarii trebuie duși la o rază în oraș, la un medic specialist și cineva trebuie să vină cu ei. Ce face cel de la Fălciu, care are peste 100 de kilometri până la Vaslui?!”, a mai spus Stamate.
În acest context, primăriile comunităților rurale din județul Vaslui au început să construiască din bani europeni cămine pentru bătrâni. În comuna Berezeni va fi inaugurat în acest an un centru social pentru persoanele vârstnice. Obiectivul proiectului este creșterea calității vieții pentru 150 de persoane de peste 65 ani aflate în situații de risc. Investiția din comuna Berezeni se derulează prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de de 4.758.656 lei..
”La acest centru social se va servi o masă caldă, pentru cei care se pot deplasa. Pentru cei care nu se pot deplasa, noi am comandat două mașini, una pentru transport persoane și alta pentru transportul mesei calde. În aceste cazuri, asistentele se vor deplasa la domiciliul persoanelor vârstnice pentru a le da masa și îngrijirea de care au nevoie. Cei care vin la centru au la dispoziție medici, asistente, infirmiere și vor putea beneficia de tratament, de ședințe de fizioterapie etc.”, a spus Toader Dima, primarul comunei Berezeni.
Și comuna Fălciu derulează un proiect social finanțat din bani europeni, care are un grup țintă format din 250 de bătrâni din localitate. Valoarea totală a investiției prin POR 2014-2020 este de 3.161.592 lei.
„Proiectul va cuprinde o componentă de îngrijire la domiciliu, adică o masă caldă, menajul zilnic, spălat lenjerie, curățenie și altele. În cadrul proiectului vom construi și un cămin de bătrâni în care se vor acorda diverse tratamente de fizioterapie și kinetoterapie. Bătrânii vor avea unde veni la o discuție și vor putea socializa între ei”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.