Investiții salvate! Contractele de lucrări pot fi ajustate cu scumpirile materialelor de construcții
de Dănuț CIOBANU
Primarii județului Vaslui au primit ieri o veste foarte bună de la Guvernul României. Toate proiectele de investiții care au avut de suferit din cauza creșterii prețului la materialele de construcții vor fi deblocate. Executivul a aprobat un act normativ care va permite ajustarea acestor majorări. Ajustarea se face în baza unei formule, care se bazează pe un indicator privind ponderea materialelor de construcții în diferite categorii de lucrări.
Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, a fost prezent ieri în județul Vaslui, unde a avut o discuție cu primarii pe teme prioritare pentru unitățile administrativ teritoriale. La evenimentul care s-a desfășurat în sala de ședințe „Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ Vaslui a luat parte și prefectul județului Vaslui, Mircea Lăudatu și subprefectul Mircea Gologan.
Vestea foarte bună pentru autoritățile publice locale este aprobarea de către Guvernul României a unei ordonanțe care să ajute UAT-urile în deblocarea proiectelor de investiții. Blocajul a survenit în urma unei creșteri neprevăzute a prețului la materialele de construcții, majorarea care a avut loc în toate statele Uniunii Europene.
Mircea Abrudean a explicat primarilor că actul normativ conține o formulă și niște indicatori de ajustare, care au fost stabiliți în urma discuțiile dintre diferite instituții, la care au participat și reprezentanți ai constructorilor.
„Formula are la bază un indicator pe care INS îl publică lunar de ajustare și care se bazează pe ponderea pe care materialele de construcții o au în diverse categorii: drumuri, clădiri nerezidențiale publice sau de altă natură. Ponderea materialelor de cosntrucții este diferită, iar în funcție de această pondere și indicatorul publicat de INS se poate face această ajustare de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial, pentru că ea nu funcționează retroactiv”, a spus Mircea Abrudean.
Actul normativ aprobat de guvern prevede și procedura de lucru. În termen de 15 zile constructorii vor veni cu o solicitare către primării, iar primarii vor întocmi niște acte premergătoare pe care le vor transmite finanțatorului. Proiectele finanțate din fonduri guvernamentale vor beneficia de această suplimentare din bugetul de stat.
Investiții în pericol
Tot mai multe proiecte de investiții din comunitățile județului Vaslui sunt în pericol de a se închide. Cauzele pentru care firmele de construcții nu mai respectă graficele de lucru sunt multiple. Pe de o parte, plata facturilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală se face foarte greu. Pe lângă faptul că banii vin cu întârziere de la Ministerul Dezvoltării, o altă mare problemă este reprezentată de prețurile din sectorul construcților care au crescut foarte mult. Spre exemplu, fierul beton de la un preț de 2,70 lei/kilogram acum a crescut la 5 lei/kilogram, în timp ce metrul cub de cherestea a crescut de le 600 de lei la circa 1.400 de lei. Mai mult, dacă pe piața liberă un metru pătrat construit ajunge la circa 1.000 de euro, contractele licitate cu Ministerul Dezvoltării prevăd un preț de 500-600 de euro/metrul pătrat.
„Constructorii se mișcă lent. Am avut nenumărate discuții cu ei. Dar ținând cont de toate aceste lucruri cu care firmele se confruntă, de aici vine și lentoarea în execuția obiectivelor de investiții. Dacă se continuă în acest ritm toți constructorii intră în faliment. Îmi este teamă că proiectele vor rămâne așa”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.
Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.
„Noi am predat școlile în lucru, iar copii învață în niște condiții care mă îngrijorează, dacă se opresc aceste șantiere. Ce vom face cu copiii? Părinții au suportat până acum și au acceptat ca acești copii să învețe în niște condiții inumane. Dar nu se mai poate continua așa. Copiii merg kilometri pe jos pe drumuri desfundate de inundații, iar în locațiile unde învață nu au condiții. Trag un semnal de alarmă pentru a găsi rezolvarea la aceste probleme”, spunea Dănuț Iacob.