BusinessLocal

Nu mai așteaptă nimeni la poartă! Firmele își aduc muncitorii de la distanțe de 120 de kilometri

de Dănuț CIOBANU 

Operatorii economici din județul Vaslui se descurcă tot mai greu cu forța de muncă. Multe firme își aduc personalul la punctele de lucru de pe o rază de circa 120 de kilometri. Dacă în anotimpul cald naveta poate fi făcută mai ușor, pe timpul iernii parcurgerea acestor distanțe este o activitate extrem de dificilă. În prezent, forța de muncă este deficitară în agricultură, turism, abatorizare, creșterea părăsilor etc. 

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că resursa umană este lucru cel mai de preț din județul Vaslui.

„Problema este lipsa locurilor de muncă bine plătite. Eu cred că nimeni, decât cei ușor exaltați, nu dorește să meargă în afară granițelor, majoritatea vrea să rămână aici pe salarii decente. Când spun decente mă refer și la capacitatea de a răspunde cerințelor și competiției în care se află firmele vasluiene. De a crește competitivitatea firmelor. Când crește productivitatea cresc și salariile. Patronii nu se opun creșterii salariilor, din contra, spun că avem meserii unde se pot da salarii de 1.000 – 2.000 de euro”, a spus Ionel Constantin.

Din nefericire, sistemul de învățământ din județul Vaslui nu este încă conectat cu piața muncii locale. În timp ce oamenii de afaceri au nevoie de o serie de meserii, singurul interes al școlilor este să își păstreze catedrele. Toată lume se înghesuie la liceu și facultate, în timp ce școlile profesionale sunt aproape pustii. Atât timp cât unitățile de învățământ nu vor avea nicio legătură cu mediul economic, acestea vor elibera diplome în specializări care nu sunt căutate pe piață.

 „Nu o spun eu, o spun oamenii de afaceri! Vreau să fiu foarte bine înțeles, că există o luptă între oamenii de afaceri, care își doresc să aibă oameni bine pregătiți, și între școli, care își doresc să își păstreze catedrele. Am dori ca la finalul fiecărui an, nu la început când catedrele sunt aranjate, să discutăm, iar oamenii de afaceri să spună ce își doresc, care sunt meseriile”, a mai spus Ionel Constantin.

Criza forței de muncă este dublată de o reducere constantă a cererii de pe piață. Mai exact, pe fondul unei oferte consistente, cererea de mărfuri a scăzut de la o lună la alta. Cererea a scăzut în domenii precum confecțiile, încălțăminte, construcții de mașini etc. Veste bună este că avem un an bun în sectorul agricol, iar fermierii vor putea să își acopere pațial pierderile înregistrate în 2020 din cauza secetei excesive și persistente.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button