LocalSocial

Oamenii de afaceri nu mai vor asistați social! Doar salariile mari vor ține forța de muncă în județ

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui sunt tot mai intransigenți atunci când vine vorba de protecția socială. Cu o criză acută de personal, antreprenorii solicită autorităților locale să reducă numărul beneficiarilor de ajutoare sociale. Cu toate acestea, în ultimii an, numărul persoanelor care încasează venitul minim garantat este tot mai mic. De departe, soluția pentru ca forța de muncă să nu mai plece din județ este plata unor salarii la nivelul țărilor din UE.

Persoanele calificate în orice domeniu de activitate sunt tot mai greu de găsit. Criza forței de muncă lovește sever în agenții economici, iar singura soluție viabilă este creșterea salariilor. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că oamenii de afaceri reproșează municipalității că are multe persoane pe asistență socială și, din această cauză, nu găsesc forță de muncă pe piața locală.

„Nu vă puteți imagina că de la un post de măturător și până la medic e la fel de greu de găsit personal. Agenții economici îmi reproșează un singur lucru – protecția socială. Sunt nevoit să merg în contabilitate, la asistența socială, să văd cât de puțini beneficiari am și aceea sunt justificați prin problemele medicale pe care le au. Nu vom avea forță de muncă în țara asta până nu vom plăti la nivelul celorlalte țări, aproximativ egal. Mai trebuie și să producem pentru că, dacă rămânem o societate de consum și atât, nu vom putea să ne redresăm niciodată”, a spus Ioan Ciupilan.

Pe de altă parte, beneficiarii de venit minim garantat din județul Vaslui sunt extrem de activi. Potrivit datelor transmise de UAT-uri către Inspecție Socială Vaslui, pentru primele 7 luni ale anului 2021 membrii familiilor beneficiare de ajutor social au prestat nu mai puțin de 2.898.681 de ore de muncă în folosul comunităţii. Județul Vaslui avea la sfârșitul lunii iulie 2021 un număr de 7.302 beneficiari de ajutor social.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Din nefericire, mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea oamenilor întorși din țările europene au plecat din nou la muncă în străinătate.

”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, spunea Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

 

Related Articles

Back to top button