Local

Activități desfășurate de polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Vaslui au desfășurat activități preventiv- educative privind violența în școală, bullying-ul și cyberbullying-ul, la unități de învățământ din municipiile Vaslui și Huși la care au participat un număr de peste 80 de elevi.

 

Ce este cyberbullying-ul?

Cyberbullying-ul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați. Printre exemple se numără:

  • răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante/trucate ale cuiva pe rețelele de socializare;
  • transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje;
  • copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.

 

Agresiunea de tip bullying față-în-față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar cyberbullying-ul lasă amprente digitale – înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii.

Odată cu petrecerea unui număr de ore din ce în ce mai mare în mediul online, această formă de bullying a devenit foarte alarmantă. Deoarece copiii și adolescenții sunt întotdeauna conectați la tehnologie, agresiunea cibernetică este o problemă din ce în ce mai mare în rândul tinerilor, iar consecințele agresiunii cibernetice sunt semnificative. Agresorii din mediul online spun adesea lucruri pe care nu au curajul să le spună față în față și își pot hărțui victimele cu un risc mult mai mic de a fi prinși, fiind anonimi sau ascunși sub identități false, simțindu-se puternici în spatele monitorului.

 

Sfaturi pentru victimele cyberbullying-ului:

  • Discutați despre această problemă cu adulții. Părinții, profesorii sunt acolo pntru a vă asculta și pentru a vă sprijini;
  • Păstrați toate dovezile de hărțuire cibernetică. Acestea pot include e-mailuri, postări, mesaje pe social media și mesaje text;
  • Cel mai important lucru de făcut – chiar dacă este dificil – este de a nu răspunde la niciunul dintre aceste mesaje și de a lăsa discuția sub semnul întrebării;
  • Dacă vă confruntați cu comportamente sau amenințări criminale, nu ezitați să contactați direct Poliția ( 112 ). Dacă nu stiți cum să abordați situația, puteți ruga un adult să vă ajute.

Related Articles

Back to top button