Home » Local » Epuizați după primul maraton al vaccinării. Vasluiul nu mai are medici dispuși să facă voluntariat!

Epuizați după primul maraton al vaccinării. Vasluiul nu mai are medici dispuși să facă voluntariat!

de Dănuț CIOBANU 

Municipiul Vaslui nu are medici dispuși să mai participe și la alte maratoane de vaccinare. Dacă la centrele de vaccinare cadrele medicale sunt plătite, activitatea din timpul maratoanelor se desfășoară exclusiv în baza voluntariatului. Cum Vasluiul are majoritatea medicilor navetiști, un nou maraton de vaccinare este foarte dificil de organizat. La prima acțiune de acest gen din municipiul Vaslui au fost vaccinate 874 de persoane.

Maratonul de vaccinare anti COVID-19, desfășurat în perioada 15-16 mai 2021 în municipiul Vaslui, a fost real succes. La acțiunea care s-a desfășurat  în intervalul orar 9.00 – 21.00 în locaţia amenajată la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” (cu 3 fluxuri) s-au vaccinat nu mai puțin de 874 de persoane.

Chiar dacă aceste inițiative ar crește semnificativ numărul populației vaccinate de la nivel local, neimplicarea cadrelor medicale face ca astfel de maratoane să nu mai poată fi organizate. Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui, a precizat că lipsește dorința cadrelor medicale să facă voluntariat, pentru a mai organiza astfel de maratoane de vaccinare.

„În centrele de vaccinare medicii sunt plătiți. La maratoanele vaccinării medicii și asistenții participă pe bază de voluntariat. În municipiul Vaslui la cele trei fluxuri de vaccinare a fost nevoie de 10 medici. La noi majoritatea medicilor sunt navetiști. S-ar mai putea face și alte maratoane, dacă s-ar găsi cadre medicale dispuse să participe. Medicii care au fost vor participa și la maratonul pentru rapel. La mulțumim pentru acest lucru!”, a precizat Mircea Gologan.

La maratonul din municipiul Vaslui, un efort consistent a fost făcut și de municipalitate, care a asigurat logistica necesară desfășurării activității. De asemenea, Direcție pentru Sănătate Publică a asigurat vaccinurile pentru cele trei fluxuri, în timp ce STS-ul s-a ocupat de tablete și conexiunile electronice. Foarte importantă a fost și participarea Muzeului Județean Vaslui, care a pus gratuit sala la dispoziția organizatorilor maratonului.

Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.

Până în prezent, în județul Vaslui au fost recepționate 105.518 doze de vaccin, din care 89.433 doze au fost administrate astfel: 50.350 pentru prima doză și 39.083 pentru rapel.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut