AdministratieLocal

Investiții moarte! Fără Programul „Anghel Saligny” funcțional, primarii și-au irosit mandatele

de Dănuț CIOBANU 

Criza politică de la București a înghețat și programele de investiții ale comunităților din județul Vaslui. Primarii nu mai au la dispoziție alte programe de finanțare decât  Programul Naţional „Anghel Saligny”. Dacă acest program nu va funcționa cât mai rapid, iar de la începutul anului viitor să demareze implementarea proiectelor, atunci edilii pot spune că au un mandat pierdut în ceea ce privește investițiile.

Programul de investiții al UAT-urilor de județul Vaslui a intrat într-o perioadă moartă. După Programul Național de Dezvoltare Locală primarii nu au mai avut la dispoziție un alt plan de finanțare, iar sigurele șanse sunt legate acum de Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că de doi ani nu mai sunt finanțate investiții noi, iar actuala guvernare ar fi trebuit să se gândească din timp la lansarea unui astfel de proiect.

„Acum, singura chestiune pe care a introdus-o Guvernul Cîțu este Programul Anghel Saligny, altceva nu există. Dacă nici acesta nu se duce la bun sfârșit sau nu capacităm acest program să meargă cât mai repede, să se poată lucra nu din toamnă ci de la începutul anului 2022, atunci nu am făcut nimic. Mai trece un an până aprobăm bugetul, până se aprobă investiția, a trecut și 2022 și tot nu am făcut nimic și stăm și așteptăm să cadă para din copac!”, a precizat Neculai Moraru.

Prezent în județul Vaslui, Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, a sus că PNI are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii.

”PNI va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor. Proiectele se vor depune online la Ministerul Dezvoltării, iar sesiunea de depunere a proiectelor va fi de 30 de zile Singura șansă de dezvoltare a infrastructurii este PNI. România trebuie să se dezvolte echilibrat, iar infrastructura va atrage și dezvoltare economică”, a spus Mircea Abrudean.

Related Articles

Back to top button