National

Schimbări bruște de temperatură! De la zilele calde, vremea se răcește în toată țara

Tricou sau geacă? Teniși sau ghete? Vremea din ultimele zile ne-a pus în dificultate, având în vederea trecea bruscă de la o vi caldă de vară, la o zi de toamnă în toată regula. Meteorologii avertizează că vremea se schimbă radical în următoarele zile. După ce joi și vineri s-au înregistrat temperaturi de vară, iar mai multe stații meteo au înregistrat recorduri pentru această perioadă, începând de sâmbătă vremea se răcește, iar în unele zone ale țării va fi extrem de frig, cu minime de minus 7, minus 8 grade.

„Săptămâna viitoare, mai ales în a doua parte a ei, o masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în țara noastră”, a anunțat, vineri, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Zile de vară în noiembrie

În schimb, vineri, în jumătatea sud-estică a țării, au fost valori de temperatură specifice zilelor de vară: au fost 28 de grade la Călărași, 27 de grade la Pătârlagele, Fetești și Adamclisi, 26 la Giurgiu și Cernavodă, 25 la București-Filaret, Alexandria, Oltenița, Slobozia, Grivița, Câmpina și Târgoviște, a spus Elena Mateescu.

De altfel, vineri dimineață, la 37 de stații meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 noiembrie de când se fac măsurători în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Trei stații au înregistrat chiar recorduri lunare – la Dedulești, Drăgășani și Predeal.

Vine toamna în toată țara

De sâmbătă  6 noiembrie, însă, vremea se va răci și se va apropia de normalul termic al perioadei calendaristice: maxime de 10-19 grade.

Duminică, 7 noiembrie, se va păstra același ecart al valorilor de temperaturi, chiar ușor mai coborâte, 10-17 grade Celsius.

Luni, 8 noiembrie, va fi o ușoară creștere, până la 20 de grade Celsius, însă de marți, 9 noiembrie, o masă de aer mai rece va determina scăderea regimului de temperaturi până la valori între 7-11-12 grade în partea de vest-sud-vest-sud a țării, chiar 8-9-10 grade în București, a declarat directorul ANM.

Și minimele vor fi foarte coborâte, astfel încât în depresiunile din estul Transilvaniei sunt posibile temperaturi de minus 7, minus 8 grade.

Pentru zona de vest a țării și zona de nord-est, până sâmbătă dimineață este în vigoare o avertizare meteorologică cod galben de ploi. Cantitățile de apă pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse chiar 30-40 de litri pe metru pătrat, iar de sâmbătă dimineață până la ora 18:00, șapte județe din partea de vest a țării sunt vizate de un cod portocaliu de ploi, cantitățile de apă putând ajunge la 40-60 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă valori peste normalul unei luni noiembrie.

Va ninge curând?

Cu siguranță în următoarea perioadă vor fi și episoade de iarnă autentică, spune Elena Mateescu, chiar dacă experiența ultimilor ani și statistica climatologică – cel puțin a deceniului 2011-2020, cel mai cald deceniu din istoria măsurătorilor și în țara noastră – arată că au fost în medie ierni mai blânde în România la nivelul temperaturilor medii.

Elena Mateescu spune însă că este prematur ca meteorologii să se pronunțe cum va fi iarna anului 2021-2022. Cert este că până atunci, „avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară și ne așteptăm ca cel puțin până la sfârșitul lunii să mai avem astfel de alternanțe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”, a declarat directorul ANM.

Related Articles

Back to top button