National

Un studiu britanic arată că riscul de boli de inimă scade doar dacă mergi la somn între orele 22:00 și 23:00

Mergi la somn între orele 22:00 și 23:00? Foarte bine faci! Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (sud-vestul Angliei) au descoperit că persoanele care au adormit în timpul acestui interval au avut rate mai scăzute de boli de inimă în comparație cu cei care s-au culcat mai devreme sau mai târziu.

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore – ritm circadian – care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale”, a spus dr. David Plans, autorul principal al studiului, citat de cotidianul The Times “Rezultatele sugerează că orele de culcare devreme sau târziu pot perturba ceasul corporal, cu consecințe negative pentru sănătatea cardiovasculară.”

Cercetătorii au folosit date despre 88.026 de participanți la UK Biobank, cu vârsta medie de 61 de ani, care completaseră chestionare despre stilul lor de viață și făcuseră evaluări fizice. Ei au purtat dispozitive de tip Fitbit timp de o săptămână, oferind echipei o măsură obiectivă a momentului când s-au culcat și s-au trezit.

În comparație cu oamenii care mergeau să doarmă între 22:00 și 22:59, cei care s-au culcat între 23:00 și 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare de boli cardiovasculare. Cei cu ora de culcare după miezul nopții au avut un risc cu 25% mai mare, iar cei care au adormit înainte de ora 22:00 un risc sporit cu 24%.

„Somnul nu este singurul factor care poate avea un impact asupra sănătății inimii. De asemenea, este important să vă controlați stilul de viață, cu indicatori precum tensiunea arterială și nivelul colesterolului, menținerea unei greutăți sănătoase și exerciții fizice regulate, reducerea consumului de sare și alcool, iar o dietă echilibrată poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți inima sănătoasă.” a declarat la BBC Regina Giblin asistentă medicală de cardiologie la British Heart Foundation.

Related Articles

Back to top button