Conform declarațiilor făcute de Raed Arafat, singurii vinovați pentru producerea incendiului de la spitalul din Ploiești au fost chiar cei doi pacienți arși
Declarații alarmante despre pacienții care au ars în incendiul de ieri de la Spitalul din Ploiești. Raed Arafat dă vina pe aceștia pentru moartea lor.
Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești a scos la iveală aspecte oribile pe care cei din sistem le-au negat cu vehemență. Vinovat pentru moartea celor doi pacienți de acolo nu este nimeni, a spus Raed Arafat, lăsând, totuși, să se înțeleagă că răspunzători pentru tragedie ar fi fost pacienții, care erau foarte agitați.
„O infirmieră a mișcat un pat pentru a pune un tub de oxigen și atunci s-a declanșat incendiul, dar rămâne ca ancheta să decidă exact cauza. Infirmiera a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare și va fi transferată la Spitalul Floreasca din Capitală. Nu putem arăta cu degetul pe nimeni. Infirmiera trebuia să ajungă la priză, pacienții erau foarte agitați”, a declarat Raed Arafat.
Este adevărat faptul că pacienții erau foarte agitați, iar misiunea infirmierei de a le pune masca de oxigen a fost îngreunată.
„Infirmiera, în timp ce încerca să-i pună masca pacientului care era foarte agitat, a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costumul, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon”, a precizat managerul Spitalului Județean Ploiești.
Costumul de protecție putea produce incendiul
Pompierii spun că, din cauza concentrației mari de oxigen din saloanele Covid, se pot produce oricând explozii. Chiar acele combinezoane de protecție, din cauza electricității statice, pot provoca aprinderi.
„Întotdeauna deschideți și închideți valva buteliei cu oxigen încet, deschiderea rapidă a valvei poate cauza încălzirea gazului ceea ce poate conduce la aprindere. Deși oxigenul nu este inflamabil, acesta întreține puternic combustia odată ce aprinderea a fost inițiată. Întotdeauna plasați butelia cu oxigen cât mai departe de dumneavoastră (și de pacient) cu ieșirile de gaz în direcție opusă dumneavoastră (sau pacient). Setați si testați butelia cu oxigen înainte de a o plasa lângă pacient”, se arată în instrucțiunile de utilizare a tubului de oxigen.