Cum putem realiza schema de vaccinare dacă după prima doză de vaccin ne-am infectat cu COVID-19?
Există persoane care după prima doză de vaccin au iești pozitiv la infecția cu COVID-19. Ce se poate face în acest caz? Facem rapelul la timp sau renunțăm la el, având în vedere ca am făcut anticorpi pe cale naturala?
Vaccinul nu afectează cu nimic evoluția bolii în cazul în care te infectezi în primele zile după vaccinare – indiferent dacă se întâmplă după prima, a doua sau a treia doză. În schimb, nici nu ajută foarte mult sau nu ajută deloc. Primii anticorpi încep să apară la aproximativ o săptămână de la vaccinarea cu prima doză, iar până la momentul rapelului (a doua doză), imunitatea dată de vaccin poate ajunge la 70-80%. Răspunsul imunitar complet apare însă abia la 10-14 zile după rapel (a doua doză sau, după caz, a treia doză, la cei care au ajuns la ea).
În schimb, dacă fac o formă severă sau critică și am nevoie de un interval de 3 luni pentru a mă reface și depășesc perioada corectă dintre cele două doze, „atunci pot pleca de la ideea că am trecut prin boală și obțin o imunitate împreună cu prima doză”, explică medicul Adrian Marinescu. „Și, foarte probabilă, o să mă gândesc să reîncep schema, iar dacă am anticorpi suficienți să nu o mai fac deloc, pentru că trecerea prin boală, după o doză de vaccin, aduce și ea un plus de protecție.”
Dacă totuși nu ai anticorpi și a trecut o perioadă lungă – să zicem 3 luni de la prima doză – se reia complet schema de vaccinare, inclusiv prima doză.
„Probabil că în acest caz vei face doar două doze, nu o vei mai face și pe a treia, la un interval de 6 luni, pentru că ai trecut și prin boală. Lucrurile acestea nu sunt încă complet reglementate pentru că abia a început doza 3″, explică medicul.