Valeriu Gheorghiță: Miocardita după infecția cu COVID-19 este mult mai frecventă decât miocardita care a fost raportată după vaccinare
Potrivit acestuia, există o frecvenţă uşor mai crescută la persoanele de sex masculin cu vârsta de până în 30 de ani după administrarea dozei a doua.
„În mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, la vaccinurile pe bază de ARN mesager s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi mai ales la persoanele de sex masculin există o frecvenţă uşor mai crescută decât frecvenţa întâlnită în populaţia generală, după administrarea dozei doi din schema de vaccinare. În general, timpul apariţiei este la două-trei zile după administrarea dozei doi, dar există o supraveghere, în general, de până la 28 de zile. Dar cele mai multe cazuri raportate au fost în primele şapte zile după administrarea dozei doi”, a explicat şeful CNCAV.
Valeriu Gheorghiţă a mai spus că evoluţia miocarditei este mai prelungită în contextul bolii COVID-19 faţă de cea ulterioară vaccinării
„Miocardita după boală este mult mai frecventă decât miocardita care a fost raportată după vaccinarea împotriva COVID-19. Şi evoluţia a fost uşor mai prelungită în contextul bolii. În mod deosebit apare la copil atunci când dezvoltă acel sindrom multisistemic, care poate să ducă la afectare cardiacă în cel puţin jumătate din cazuri, iar frecvenţa acestui sindrom la copil este între unu şi şase cazuri raportate la 10.000 de infecţii, indiferent că vorbim de infecţii asimptomatice sau vorbim de infecţii care au fost cunoscute anterior. Se instalează undeva între săptămâna doi şi săptămâna şase de la trecerea prin boală”, a mai declarat Gheorghiţa.