BusinessLocal

Oamenii de afaceri schimbă tactica! Salarii mai mari cu 70% pentru a menține forța de muncă

de Dănuț CIOBANU 

Forța de muncă va fi menținută în județul Vaslui doar oferind salarii decente, care să se alinieze aproximativ la lefurile din țările europene. În prezent, la nivel local, pe lângă specialiștii din diferite domenii, există o mare penurie și de personal calificat și necalificat. Oamenii de afaceri sunt conștienți că, dacă nu își ajustează politica salarială, riscă să nu mai poate activa pe piață.

Criza forței de muncă cu care se confruntă firmele de construcții va fi foarte greu de depășit în următorii ani. Este vorba depsre o lipsă acută de muncitori calificați, dar și de ingineri specialiști. Ioan Ciomaga, directorul Viacons Rutier, a spus că de două luni încearcă să angajeze patru ingineri de drumuri și a reușit să angajeze doar o persoană. Practic, firmele se confruntă cu o criză de specialiști, dar și de muncitori calificați și necalificați, care probabil găsesc un venit mai mare în străinătate.

„Noi am gândit și trebuie să aplicăm o politică salarială, pentru că altfel lacătele sunt foarte aproape și mai trebuie o cheie și am închis. Politica noastră a fost, este și va fi să creeze salarii comparabile cu cele mai mari societăți. Vorbim de șoferi, mecanici care sunt foarte greu de găsit și tentațiile sunt mari afară și atunci noi trebuie să încercăm să ne aliniem aproximativ cu cei de afară. Asta înseamnă ca salariile să fie aproape cu 70% mai mari, ceea ce înseamnă un efort pe care societatea trebuie să îl suporte, dacă vrem să realizeze lucrări de calitate”, a spus Ioan Ciomaga.

Mediul de afaceri din județul Vaslui susține că forța de muncă de la nivel local este deficitară și în ceea ce privește pregătirea profesională. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, trage un semnal de alarmă în numele oamenilor de afaceri, precizând că încă se pregătesc la nivelul județului prin programele școlare oameni care nu mai trebuiesc pe piața muncii.

„Nu o spun eu, o spun oamenii de afaceri! Vreau să fiu foarte bine înțeles, că există o luptă între oamenii de afaceri, care își doresc să aibă oameni bine pregătiți, și între școli, care își doresc să își păstreze catedrele. Am dori ca la finalul fiecărui an, nu la început când catedrele sunt aranjate, să discutăm, iar oamenii de afaceri să spună ce își doresc, care sunt meseriile”, a spus Ionel Constantin.

În acest context, este neceară și o discuție mai largă cu părinții, deoarece toată lmea își dorește să termine liceul și apoi facultatea și nimeni nu se mai înscrie la școlile de arte și meserii sau la școlile profesionale.

„Acest lucru este grav! Suntem unii dintre noi mai puțin dotați și trebuie să ne vedem lungul nasului și să devenim buni meseriași, care am câștiga mult mai bine decât câștigă unul care chiar dacă termină o facultate constată că nu are loc de muncă”, a mai spus Ionel Constantin.

 

 

Related Articles

Back to top button