altex
AdministratieLocal

Proiecte de top! 2022 va fi anul gazificării comunelor din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Investițiile în dezvoltarea sistemelor de alimentarea cu gaze naturale vor fi în anul 2022 o prioritate pentru numeroase UAT-uri din județul Vaslui. În prezent, municipiul Vaslui este acoperit cu instalații de gaze în proporție de 98%, municipiul Huși 90%, iar orașul Negrești are în totalitate infrastructură pentru gaze. În ultima perioadă, tot mai multe comunități din mediul rural sunt în curs de gazificare. În localități cum ar fi Deleni, Banca, Muntenii de Jos, Tutova instalațiile de gaze sunt în funcțiune și urmează să aibă gaz localitatea Bălteni, Mărășeni etc.

Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a spus că sistemul de alimentare cu gaze va fi extins și în alte zone rurale și foarte important este faptul ca legislația să permită asocierea cu UAT-urile care doresc gaze naturale.

Gazele naturale sunt încă la dispoziție, avem zăcăminte și trebuie să dezvoltăm infrastructura. Pentru aceasta trebuie modificată legislația actuală în vederea atragerii de resurse financiare, pentru că altfel nu se pot realiza investițiile. Noi acordăm asistență și consultanță acelor primari care ne solicită un sfat, îi îndumăm cu să procedeze. Sunt primari interesați de gaze”, a spus Adrian Tighici.

Din anul trecut, racordarea la instalațiile de gaze este gratuită, fiecare cetățean solicită acest lucru, iar furnizorul este obligat să realizeze racordarea în funcție de buget. Dacă nu sunt resurse la buget, clientul poate plăti aceste lucrări pentru ca, ulterior, furnizorul să restituie respectiva sumă în termen de cinci ani.

test

În ultimii ani, mai multe comune din județul Vaslui s-au asociat pentru a se racorda la sistemul de gaze. Spre exemplu, proiectul de gaze naturale promovat de comunele Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir și Pădureni a intrat în linie dreaptă, în ceea ce privește întocmirea documentației. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate și se fac demersurile necesare pentru obținere avizelor necesare de mediu, telefonie etc.

„Este un proiect care la prima propunere a fost privit cu neîncredere, că nu se poate acest lucru. Putem face un astfel de proiect, pentru că am avut proiecte care la început păreau de neatins. Nu ne apucăm de o investiție, fără să fim siguri că nu este realizabilă. Lemnele sunt puține, scumpe și sunt șanse mari să promovăm un astfel de proiect de gaze naturale”, a spus Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

Tot în vederea dezvoltării sistemului de alimentare cu gaze naturale, comuna Bogdănești s-a asociat cu alte patru UAT-uri din județul Vaslui pentru a implementa un proiect. Din asociație mai fac parte comunele Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana.

„Avem multe proiecte în comună, din care printre cele mai importante se numără marele proiect de aducțiunea de gaze naturale. Ne-am organizat în această asociație pentru a obține un punctaj mare în vederea obținerii de finanțare. Sunt alături de noi colegi din alte patru comune. Suntem optimiști și așteptăm cu mari emoții și speranță în suflet ca acest proiect privind aducțiunea de gaze să fie finanțat”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button