Fără străzi sparte! Primarii insistă la constructori să repare drumurile unde s-a lucrat la apă și canal
de Dănuț CIOBANU
Refacerea străzilor după lucrările de modernizare a sistemului de apă și canal reprezintă o prioritate pentru autoritățile locale. Confruntați cu nemulțumirile cetățenilor, edilii centrelor urbane au cerut insistent constructorilor să readucă străzile la starea inițială. Cum o parte din drumurile distruse sunt reparate, iar oamenii nu mai circulă prin noroi, sunt toate șansele ca marele proiect de apă și canal să se finalizeze cu bine.
Proiectul de reabilitare al sistemului de apă și canal din orașul Negrești se desfășoară într-un ritm care mulțumește municipalitatea. De peste o lună se lucrează la refacerea străzilor pe care s-au introdus rețelele de apă și canal și, pentru desfășurarea în condiții optime a lucrărilor, autoritățile locale discută atât cu constructorul, cât și cu reprezentanții SC Aquavas Vaslui. Conform contractului de execuție, firma care realizează instalațiile trebuie să asfalteze la loc, iar cum străzile pe care s-a intervenit erau sparte au existat diferite nemulțumiri.
„Se lucrează la aducerea la starea inițială a străzilor. Faptul că s-a intervenit pe aceste străzi e un lucru înainte și sunt convins că și canalele vor fi aduse la nivelul asfaltului și toate celelalte lucruri, care acum arată un pic diferit, vor fi bune”, a spus Cristi Rusu, primarul orașului Negrești.
În data de 17 ianuarie 2019 a fost încheiat contractul de execuție lucrări la ”Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Negrești”. Lucrările sunt realizate de Asocierea de firme SC Euskadi SRL Timișoara și SC Instal Service Tehnology SRL Măgurele. Valoarea totală a contractului se ridică la suma de 17.753.115 lei fără TVA.
În orașul Negrești și suburbia Parpanița au fost prevăzute extinderi ale sistemului de apă pe 34 de străzi și a sistemului de canalizare pe 38 de străzi.
Investițiile vizează: constituirea zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captarea Căzănești, reabilitare conductă de aducțiune pe o lungime de 1.536 metri, extindere rețelei de distribuție apă potabilă în Negrești pe o lungime de 12.467 metri, instalarea unei stații de pompare pe rețeaua de apă, dotarea stației de pompare Parpanița cu un generator și un debitmetru.
Pentru rețeaua de canalizare din Negrești și suburbia Parpanița au fost prevăzute următoarele investiții: extindere rețea de canalizare ape uzate menajere, cu conducte pe o lungime de 16.263 metri, conducte de refulare aferente stațiilor de pompare, pe o lungime de 3.950 metri, construcția a nouă stații noi de pompare a apelor uzate.
Implementarea programului de apă și canal a provocat nemulțumiri și cetățenilor din municipiul Vaslui. După ce lucrările de instalare a conductelor sunt finalizate, constructorul nu mai asfaltează zonele unde carosabilul a fost spart, lucru care îngreunează serios traficul rutier. În unele cazuri, municipalitatea a intervenit și a asfaltat zonele sparte din șantiere, astfel încât să continue realizarea investiției.
„Cât privește repararea străzilor, aici avem și noi ca primărie o mare problemă. Contractul nu este al primăriei, ci SC Aquavas Vaslui are contract cu firma respectivă. Noi emitem autorizațiile de spargere pe termene și obiective. Firma nu își respectă obligațiile și atunci noi suntem cei care luăm în obraz de fiecare dată și am încercat să mai reparăm noi străzile în contul lor, numai ca să trecem de această problemă dificilă”, spunea Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.