Prețurile alimentelor la nivel global au crescut cu 28%
Potrivit celor mai recente datelor furnizate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ONU, prețurile alimentelor la nivel global au crescut cu 28% în 2021, la un record în ultimii zece ani, iar speranțele cu privire la o redresare a majorării și revenirea la o piață stabilă în acest an sunt din ce în ce mai slabe.
Indicele prețurilor pentru alimente al FAO, care urmărește evoluția prețurilor celor mai comercializate alimente la nivel global, a atins 125,7 puncte în 2021. Un nivel mai mare a fost înregistrat la finalul lui 2011, când indicele urcase la 131,9 puncte. Prețurile alimentelor au scăzut ușor luna trecută, după majorarea consecutivă din cele patru luni anterioare, reflectând astfel o recoltă slabă, sub presiunea cererii puternice, pe tot parcursul anului trecut. Acest avans al prețurilor pentru alimente este unul dintre factorii care au dus la creșterea inflației în aproape toată lumea.
În luna decembrie, prețurile tuturor lactatelor analizate de indicele ONU, ale uleiurilor vegetale și ale zahărului au scăzut semnificativ. Abbassian spune că scăderea bruscă a fost influențată de o pauză a cererii pe piață și de îngrijorările cu privire la impactul Omicron. Cu toate acestea, toate categoriile de alimente analizate de FAO au înregistrat creșteri abrupte în 2021, iar prețurile uleiurilor vegetale au atins cea mai mare valoare din istorie.