Ştefan cel Mare a fost evocat la Băcăoani, cu prilejul împlinirii a 547 de ani de la bătălia câştigată de marele domnitor la Podul Înalt. Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți.
Episcopul Ignatie a vorbit despre smerenia binecredinciosului voievod, care a devenit un simbol al apărării ortodoxiei la acea vreme.
”În tradiția bisericii noastre, atunci când îi cinstim pe sfinți, luăm aminte și la modul cum au trăit ei. Cred că acesta este mesajul legat de cinstirea Sfântului Ștefan cel Mare, și anume să fim smeriți, să nu ne îngâmfăm, să nu ne trufim, chiar și atunci când avem o mică sau o mai mare biruință în viața noastră profesională, la nivel personal sau la nivel național. Duhul lui Ștefan cel Mare să fie cel care să ne călăuzească, să ne inspire pe fiecare dintre noi și, așa cum i-a fost transmis de către un boier, înainte de a lua decizia concretă de a se implica în lupta de la Podul Înalt, îi vom spune și noi acestuia: ”Doamne, nu te tulbura! Noi îți stăm alături credincioși și Dumnezeu ne va ajuta”, a spus PS Ignatie.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a pomenit despre personalitatea lui Ştefan cel Mare, care a definit epoca prin faptele sale de vitejie.
”A fost o personalitate copleșitoare, care a marcat istoria acestui pământ, făcând epocă. Vorbim cu toții, și mi se pare firesc, despre epoca lui Ștefan cel Mare. Această definiție dată epocii trebuie să cuprindă și portretul omului, care a fost Ștefan cel Mare, și care a dat întregii epoci strălucirea sa. Vorbim despre această personalitate mare, care a fost sanctificată, pentru că reprezintă un moment simbolic deosebit de afirmare a locuitorilor acestui pământ, afirmare care i-a adus recunoaștere din partea puterilor europene de la acea vreme”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Invitat la manifestare, prof.univ. Cătălin Turliuc a spus că evenimentul pe care îl celebrăm la 10 ianuarie, trebuie să fie în analele istoriei ca un moment istoric deosebit.
”Dacă înțelegem ce a gândit Ștefan cel Mare din punct de vedere al strategiei militare, din punct de vedere al capacității sale de a mobiliza o oaste care să facă față unei asemenea primejdii în miezul iernii, înseamnă că trebuie să apreciem și înțelepciunea sa, și educația pe care a primit-o. Personalitatea sa a fost descrisă în cuvinte puține, dar foarte evocatoare de cronicarii vremii. Toată lumea a spus despre el că era un om hotărât, un om exigent, aspru, care știa să pedepsească pe trădători, care știa să îi recompenseze pe cei care știau să lupte”, a spus Cătălin Turliuc.
Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori, iar ceremonialul militar a fost asigurat de către Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.
Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, cu sprijinul Brigăzii 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași, al Centrului Județean de Creație și Promovare a Culturii Tradiționale Vaslui și al Centrului Militar Județean Vaslui, la care au luat parte parlamentari, reprezentanți ai partidelor politice din județ, ai Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, primarul comunei Muntenii de Jos, Iulian Lazăr, localnici și elevi.