Dumitru Buzatu este ferm! Fără rateuri în colectarea și transportul deșeurilor
La ultima ședință a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui, au fost discutate o serie de măsuri care să susțina buna funcționare a sistemului integrat de management al deșeurilor. Astfel, pe lângă soluționarea problemele analizate și rămase în discuție din anul trecut s-a discutat și despre actualizarea cotizațiilor, astfel încât aceste să răspundă nevoilor financiare de a plăti cantitatea de deșeuri colectată și transportată la depozitul Roșiești.
„Mai sunt câteva lucruri, aș spune eu de mecanism, pe care trebuie să le punem la punct, pentru că sistemul integrat este gestionat de autoritățile publice locale. An de an noi facem un bilanț și luăm măsurile corespunzătoare pentru a perfecționa mecanismul acesta, astfel încât să nu mai dea rateuri”, a explicat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.
CJ Vaslui a finalizat la sfârșitul acestui an, fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID). Investiția fanion a proiectului european este depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID. Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025). Deciziile privind viitoarele celule le revin operatorului și celorlalți deținători de acțiuni.
Depozitul de la Roșiești mai are în componență o stație de sortare care este construită în perimetrul amplasamentului și a început să funcționeze efectiv începând cu luna ianuarie 2020. Stația de sortare din cadrul CMID Roșiești are o capacitate maximă de 28.500 tone/an și funcționează alternativ pentru cele două fluxuri procesate: 14.500 tone pentru hârtie și carton și 14.000 tone pentru plastic și metal.
(Dănuț CIOBANU)