Renunțarea la creșterea animalelor pentru hrana oamenilor ar elimina jumătate din cantitatea de gaze de seră considerată necesară pentru a limita încălzirea globală
În fiecare an, creșterea animalelor pentru hrană produce 4% din dioxidul de carbon eliberat global în atmosferă, dar și 35% din metanul și 66% din oxidul de azot (alte două gaze cu efect de seră). Acesta este echivalentul a 6.3 Gigatone de CO2 anual, sau 17.5% din totalul produs de umanitate în fiecare an. Trecerea la o dietă bazată doar pe plante ar elimina echivalentul a 500 de Gigatone de CO2 din atmosferă până la sfârșitul secolului.
Totuși, nu toate tipurile de produse animaliere sunt la fel de dăunătoare pentru mediu. Conform cercetătorilor, doar eliminarea producției de carne de vită și de lactate de vită ar elimina 71% din emisiile de gaze de seră, ajungând la 80% dacă se elimină și cele de bivol, la 90% dacă se elimină și produsele alimentare de la oi și capre (adică toate rumegătoarele). Doar sectorul vacilor ocupă aproximativ 24 de milioane de kilometri pătrați (atât pentru creșterea animalelor în sine, cât și pentru creșterea tuturor furajelor necesare acestora). Pe de altă parte, produsele alimentare provenite de la rumegătoare aduc doar 19% din aportul de proteine din dieta totală a locuitorilor Pământului.
Sursă: Public Library of Science.