National
Dragobetele – Sărbătoarea iubirii la români
România este o țară cu tradiții și obiceiuri moștenite din moși-strămoși, de la cei care au trăit pe meleagurile Daciei de odinioară, de la strămoșii noștri daci și de la traci, din care se trage mare parte din populația Europei de astăzi. Cultura populară românească se bucură de sărbători precum Drăgaica sau Sânzienele și Dragobetele, alături de altele care nu sunt așa de cunoscute, dar care există de mii de ani pe acest pământ sfânt al României.
Dragobetele, cunoscută drept sărbătoarea iubirii la români, sărbătorită în ziua de 24 februarie, zi în care tinerii, reprezentați de fete și de băieți deopotrivă se îmbrăcau în ținută de sărbătoare și, dacă vremea era prielnică, plecau prin păduri să caute mugurii primelor flori de primăvară. Este, de asemenea, o zi prielnică cunoașterii tinerilor și stabilirii viitoarelor soții. Există și o strigătura “Floride fragă/Din luna lui Faur/La toată lumea să fiu dragă / Urâciunile să le desparți” ce se rostea.
Ce nu ai voie să faci de Dragobete?
Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale în ziua de Dragobete. În general, sărbătoarea era considerată una de bun augur pentru treburile mărunte din casă, dar nu şi pentru treburile mari, așa că oamenii evitau să muncească prin ogrăzi sau la cîmp de teamă că „vor ciricăi toată viața”. Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, nu ai voie să cârpeşti, coşi, speli sau să calci nimic de ziua lui. Singurul lucru pe îți dă voie să îl faci este curăţenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete
În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii. Tu poţi cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăţi la icoane. Se spune că acest simplu gest te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene, ca toate relele să plece la vale odată cu ele.