National

35 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui campus universitar „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a obţinut un credit de 35 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru dezvoltarea campusului universitar.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – cea mai mare, complexă şi una din cele mai reprezentative universităţi din România, membră a Alianţei Universităţilor Europene EUTOPIA – va beneficia de o investiţie de 35 milioane EURO pentru campusul universitar, investiţie ce va fi realizată printr-un credit pentru dezvoltare pe 25 de ani acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) printr-un acord încheiat la finalul săptămânii trecute. Finanţarea reprezintă cea mai mare investiţie a BEI în învăţământul superior din România şi printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universităţi din ţară cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, investiţia va viza transformarea unităţilor academice şi a celor dedicate studenţilor primei universităţi româneşti (conform metarankingurilor asupra clasamentelor internaţionale), aproximativ 49.000 de studenţi şi 4.000 de angajaţi urmând să beneficieze de unităţi academice mai performante. De asemenea, proiectul va investi în eficienţa energetică pentru reducerea facturilor la energie şi reducerea emisiilor de carbon, urmând programul „UBB Goes Green”.

„Fondată în 1581 (ca Academia/Universitas Claudiopolitana), UBB are o tradiţie unică de clasă mondială în cercetare, educaţie şi legătura (inovatoare) cu societatea, în context multicultural, cu trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană). Noua finanţare de 35 mil. EURO din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) arată încrederea Uniunii Europene (UE) în UBB şi va contribui la punctele noastre forte, de aceasta beneficiind comunitatea academică prezentă, viitoarele generaţii de studenţi şi societatea în sens larg. Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunităţii academice, cât şi pentru a creşte influenţa UBB la nivel mondial (într-o lume tot mai competitivă). Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea Platformei InfoBioNano4Health va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente, fundamentale pentru avantajul competitiv al oraşului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României şi chiar al Europei, la nivel internaţional”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, citat în comunicat.

 

sursă: G4Media.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button