CJ Vaslui aniversează 30 de ani de la înființare! Obiectivele de dezvoltare asumate: infrastructura, sănătatea, gestionarea deșeurilor, serviciile de apă și canal
de Dănuț CIOBANU
Consiliul Județean Vaslui va marca, la începutul săptămânii viitoare, 30 de ani de la înființarea instituției. Pentru a aniversa cele trei decenii de la validarea primul CJ din județul Vaslui a fost convocată o ședință festivă, la care vor participa toți consilierii județeni. Printre obiectivele urmărite de-a lungul anilor s-au numărat infrastructura, serviciile sociale, gestionarea deșeurilor, serviciul de apă și canal, sănătatea. „Dacă ținem cont de toate aceste obiective, eu consider că activitatea CJ Vaslui a fost un factor pozitiv în dezvoltarea zonei”, a spus Dumitru Buzatu.
La evenimentul organizat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui vor fi rememorate momentele importante din activitatea instituției, iar în cadrul unor hotărâri se va propune adoptarea unui regulament de acordare a unor distincții pentru persoanele care au făcut parte din consiliu.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că această ședință a fost convocată cu convingerea fermă că toți cei care au făcut parte din instituție au contribuit decisiv la schimbarea imaginii reale a județului. Chiar dacă, de-a lungul timpului, reflectarea mediatică nu a corespuns întotdeauna cu schimbările pozitive din județ, Dumitru Buzatu a subliniat că Vasluiul a fost obiectul unor procese de modernizare profunde. De altfel, foarte mulți consilieri care au făcut parte din CJ Vaslui confirmă faptul că lucrurile s-au schimbat foarte mult în comparație cu anul 1990.
„Noi am plecat de la o rețea de drumuri județene de aproximativ 1.000 de kilometri, din care circa 350 de kilometri aveau un covor asfaltic. Dacă vom duce la bun sârșit și proiectele în ceea ce privește drumul strategic actual și viitorul drum strategic, pentru care avem asigurate resursele de finanțare, ne vom apropia foarte mult de 1.000 de kilometri de drumuri județene. Alături de aceste proiecte mari de modernizare a drumurilor județene cu fonduri europene, am avut și o intervenție permanentă prin acoperirea cu covor asfaltic finanțată din banii CJ-ului sau atrași de CJ. Este unul din obeictivele noastre permanente și, din fericire, aș putea să spun că am avut ocazia cu ajutorul unor programe de finanțare să facem progrese mari”, a spus Dumitru Buzatu.
Proiectul primului drum strategic este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic. Cele trei loturi ale drumului strategic au în total 83 de kilometri.
Lungimea tronsoanelor de drum modernizat în cadrul proiectului celui de al doilea drum strategic este de 74,360 kilometri din care: tronson 1 (DJ 243A) – 31,993 kilometri; tronson 2 (DJ 243) – 42,367 kilometri. Investiția facilitează tranzitul populației din 9 UAT-uri din județul Vaslui, pe ruta Galați-Bacău, cu ocolirea municipiului Bârlad. La aceasta se adaugă și populația județelor învecinate care accesează drumul.
Grupul țintă al proiectului este format din 26.971 locuitori ai celor 9 comune traversate de traseul drumului strategic propus, din care: Pogana – 2.992 persoane, Ciocani – 1.638 persoane, Ivești – 2.409 persoane, Pogonești – 1.561 persoane, Tutova – 3.311 persoane, Pochidia – 1.629 persoane, Iana – 3.870 persoane, Puiești – 4.661 persoane, Dragomirești – 4.900 persoane.