Home » National » Siegfried Mureșan: Sprijinul de 53 de milioane de euro anunțat de Comisia Europeană trebuie să ajungă cât mai repede în Republica Moldova

Siegfried Mureșan: Sprijinul de 53 de milioane de euro anunțat de Comisia Europeană trebuie să ajungă cât mai repede în Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova:

„Sprijinul bugetar în valoare de 53 de milioane de euro anunțat astăzi de Comisia Europeană pentru Republica Moldova este o veste foarte bună.

Republica Moldova este țara care a primit cei mai mulți refugiați, raportat la populație, dintre toate țările europene.

Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au venit în sprijinul celor 400.000 de refugiați ucraineni care au intrat pe teritoriul țării în doar o lună. Le-au oferit adăpost, hrană și îngrijire medicală. Săptămâna trecută, când am fost în vizită oficială în Republica Moldova, m-am deplasat la punctul de trecere a frontierei de la Palanca și am văzut foarte clar cât de bine s-au organizat autoritățile de la Chișinău.

Gestionarea crizei refugiaților vine, însă, cu foarte multe costuri pentru autorități. Aceste costuri apasă și mai mult pe economia Republicii Moldova care se confrunta deja cu două crize majore: criza creșterii prețurilor la energie și criza economică generată de pandemia de COVID-19. Republica Moldova avea nevoie de asistență macrofinanciară din partea UE încă dinainte de declanșarea războiului din Ucraina și de criza refugiaților ucraineni.

Tocmai de aceea, am spus acum două săptămâni în plenul Parlamentului European, când am adoptat asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, că acea asistență este binevenită, dar insuficientă și trebuie să fim pregătiți să ajutăm și mai mult.

De aceea, decizia de astăzi a Comisiei este binevenită și trebuie ca banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei.

Cetățenii Republicii Moldova s-au comportat extraordinar ajutând refugiații ucraineni. Este datoria noastră să fim și noi solidari cu ei și să nu-i lăsăm să suporte singuri povara acestei crize generate de invazia Rusiei în Ucraina.”

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*