Pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate desfășurată în perioada 05.04 – 08.04.2022.
Obiectivele generale ale campaniei au fost: Identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată; Identificarea cazurilor de muncă subdeclarată; Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie; Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate; Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă; Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care efectuează activități de distribuție a carburanților; Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniul de activitate sus-menționat; Eliminarea neconformităților în domeniul sănătății și securității în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul vizat de acțiune. Campania națională s-a desfasurat in luna martie în perioada 05.04 – 08.04.2022.
În domeniul relațiilor de munca au fost controlați un număr de 22 de agenți economici. Au fost constatate 24 de neconformitati cu privire la: nerepartizrea programului de lucru în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial; nepastrarea unei copii a contractului de muncă la locul de desfasurare a activitatii; în câteva situații nu s-a respectat termenul de transmitere a contractelor in Reges; neținerea evidentei orelor de munca cu precizrea orei de început și a celei de sfârșit a programului de lucru; angajatorul nu făcea dovada înmânării contractului individual de muncă pentru un salariat conform art. 16, ali. 3 din Codul Muncii. În vederea remedierii deficiențelor constatate angajatorilor li s-au dispus 24 măsuri obligatorii;
În cadrul campaniei nu au fost identificate cazuri de muncă nedeclarată și subdeclarată și nu au fost applicate sancțiuni contravenționale în domeniul relațiilor de muncă. În domeniul sănătății și securității în muncă au fost controlați un număr de 15 agenți economici care aveau ca obiect de activitate în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate. In urma controalelor efectuate au fost constatate 19 de neconformitati, in urma carora au fost aplicate un numar de 18 de sanctiuni contraventionale cu avertisment.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: neacordare echipamentului individual de protectie pentru lucratori; lucratorii nu au fost verificati medical periodic; cablurile de alimentare cu energie electrica(220V) a diferitelor echipamente sunt amplasate pe calea de acces, fiind posibila deteriorarea mecanica a izolatiei; echipamentele de munca actionate electric, nu sunt verificate din punct de vedere al securitatii conform normativului I7/2011; nu au fost prezentate documentele solicitate de catre inspectorii de munca in vederea finalizarii controlului.