National

Caravana Centenarul Încoronării ajunge în Neamț și Bucovina

La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării, inițiat la Iași, ajunge în Neamț și Bucovina, în perioada 13-15 mai 2022.

Caravana Centenarul Încoronării pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie elevilor, prin filme românești și discuții cu istorici, profesori, cinefili și oameni de cultură.

Proiectul este organizat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

Prima oprire a caravanei va fi la Bicaz, acolo unde veneau adesea membrii Familiei Regale a României, care locuiau în casa administratorului domeniului, astăzi sediul Primăriei Bicaz. Tot în Bicaz își găsea refugiul Regina Maria în anii Primului Război Mondial, după ce Parlamentul, Guvernul, Armata și Familia Regală s-au retras în Iași, oraș transformat în Capitală de Război a României.

Tot pe urmele traseului Reginei Maria și a Regelui Ferdinand din mai 1920, caravana Centenarul Încoronării ajunge la Putna, Rădăuți și Suceava. Prezența regilor României în teritoriile proaspăt unificate se dorea a fi un act de afirmare a suveranității și legitimității monarhice în Bucovina și Basarabia.

 

Evenimentele vor avea loc după programul următor:

  • 13 mai 2022, ora 14.00 | Casa de Cultură Bicaz, Sala mare – Proiecția filmului „Maria – Inima României” (producător executiv John M. Florescu) – În prezența istoricului Adrian Cioroianu și a istoricului Nicolae Pepene
  • 14 mai 2022, ora 10.00 | Casa de Cultură „Ștefan Cel Mare” Putna – Proiecția filmului „Ora Regelui: 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris” (realizator Camelia Csiki) – În prezența istoricului Adrian Cioroianu
  • 14 mai 2022, ora 14.00 | Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Sala de festivități – Proiecția filmului „Memorialul durerii-Regele Ferdinand I-Întregitorul de țară” (realizator Lucia Hossu Longin) – În prezența istoricului Adrian Cioroianu
  • 15 mai 2022, ora 12.00 | Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Sala de festivități – Proiecția filmului „Români care au schimbat lumea – Regina Maria” (realizator Camelia Csiki) – În prezența politologului Daniel Șandru

 

            Intrarea la toate evenimentele este liberă.

 

Evenimentele se vor desfășura în prezența ambasadorilor caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador) și Daniel Șandru (Politolog, Ambasador), alături de invitați din zonă, care vor prezenta parcursul istoric al regalității în România.

Pe toată perioada evenimentelor, publicul va putea admira expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), care prezintă momente cheie  de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

 

„Am pornit acest proiect din dorința de a marca parcursul istoric al regalității în România și, ca organizator al Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași, acest lucru nu putea fi făcut decât printr-un proiect cinematografic. Filmele sunt un mijloc foarte bun de prezentare a faptelor istorice, de promovare a istoriei și culturii, în rândul publicului de orice vârstă. Fiecare eveniment va fi o lecție de istorie și o oportunitate pentru cei care vor participa”- Andrei Giurgia, manager de proiect.

 

„Încoronarea lui Ferdinand şi a Mariei ca Rege şi Regină ai României Mari a fost continuarea firească a victoriei noastre (dramatice, dar totuşi victorie) în Primul Război Mondial şi, mai ales, a celor două uniri succesive din anul 1918: cea cu Basarabia, în martie, şi cea cu Transilvania, Banatul, Maramureşul şi Bucovina, din decembrie. (…) Cel mai important lucru dintre toate poate că era faptul că românii prezenţi, în acea duminică, pe acel platou al catedralei, aveau astfel sentimentul că Istoria, totuşi, capătă un sens: toate suferinţele, sacrificiile şi dramele anilor precedenţi se contopeau în acel moment fericit, în aurul şi oţelul de pe fruntea Regelui și Reginei României” – Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, istoric, jurnalist, eseist și om politic român.

 

„În mod indiscutabil, Încoronarea din 1922 a Majestăților Lor Regele Ferdinand I și Regina Maria a reprezentat un moment astral în istoria modernității noastre. Aniversarea Centenarului acestui eveniment special reprezintă, din acest motiv, nu doar un prilej de bucurie, ci și unul de reflecție. (…) În anul Centenarului Încoronării, avem o nesperată șansă, aceea ca, fiind martorii manifestărilor publice care vor fi organizate, inclusiv prin acest proiect, să ne recuperăm memoria. Să devenim conștienți că istoria Monarhiei Române este astăzi departe de a se fi sfârșit și depinde atât de elitele politice și intelectuale, cât și de cetățenii României să contribuie la readucerea în actualitate, cu deplină bună-credință, a virtuții călăuzitoare pe care Casa Regală a instituționalizat-o în trecut, ca și în prezent, în spațiul nostru public” – Prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președinte executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

 

„Pe 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi-a aşezat singur pe cap această coroană română și din acel moment ea simbolizează și România Mare, atunci un triumf, acum o istorie. Prin urmare, sărbătorirea Centenarului Încoronării trebuie să aibă strălucirea oțelului coroanei regale, definită de respectul pentru cei care prin devotament absolut și energie neclintită ne-au lăsat aniversări istorice cu care ne putem mândri” – Nicolae Pepene, Manager Muzeul Județean de Istorie Brașov.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button