Bugetari comozi! Oameni plimbați ani de zile după niște hârtii, funcționari din primării care dau din umeri
de Dănuț CIOBANU
În UAT-urile județului Vaslui, problematica legată din fondul funciar este un dezastru. După ce specialiștii din Prefectura Vaslui s-au deplasat în teritoriu pentru a rezolva cererile oamenilor au constatat o serie de nereguli grave. Cetățenii sunt purtați fără rost de la o comisie la alta, multe solicitări nu sunt luate în considerare, iar eliberarea titlurilor de proprietate se face după ureche. Toată aceaste neglijențe au la bază același fenomen: comoditatea funcționarilor publici din primării!
Pentru a face față valului mare de solicitări de audiențe pe fondul funciar, reprezentanții Prefecturii Vaslui au început să se deplaseze în teritoriu pentru a soluționa respectivele probleme. În acest fel, sunt ascultate atât opiniile petenților, dar și poziția pe care o au funcționarii publici din primării.
Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a spus că după ce s-a deplasat în comunele de unde au fost înregistrate solicitări, a constatat că cetățenii s-au confrnntat cu două probleme. Prima problemă ține de nepregătirea funcționarilor din primării, iar a doua problemă constă în comoditatea acestor funcționari.
„Au fost foarte multe discuții pe care le-am avut și acele cazuri nu au depins decât de bunăvoința cuiva de a da drumul la hârtii. Cetățenii erau fugăriți cu motive de genul – actele tale sunt la prefectură sau – când vor veni de acolo te vom anunța”, a explicat Daniel Onofrei.
În problemele de fond funciar, cetățeanul depune o solicitare care este judecată mai întâi de comisia locală, apoi vine la comisia județeană. Nu în puține cazuri, actele petenților s-au plimbat între cele două comisii fără niciun rezultat. Pentru a fi evitate astfel de situații, regulamentul a fost modificat, astfel încât în situațiile în care terenul revendicat se află pe vechiul amplasament, nu trebuie să mai intervină și comisia județeană, iar cazurile să fie rezolvate la nivel local.
„Am fost ultima dată la Mălușteni și era un cetățean care de 10 ani a umblat cu niște adeverințe și nimeni nu i-a explicat care este primul pas pe care trebuie să îl facă. Oamenii primesc și de la Prefectură și de la comisia locală o adresă în care li se comunică sec că în baza unui articol sau a unei legi nu te încadrezi acolo și omul săracu nu știe pe mai departe ce să mai facă”, a adăugat Daniel Onofrei.
Din nefericire, și în alte UAT-uri din județul Vaslui situația este asemănătoare.
„La Arsura, la fel, am rugat să vină tot colectivul primăriei și să discutăm anumite spețe pe fond funciar și dezastru. Când am întrebat de ce nu i s-a eliberat titlul omului au ridicat din umeri. La Drânceni sunt titluri de proprietate date pe 140 de hectare și în realitate există numai 100 de hectare de teren. Deci, dezastru ce e prin județ!”, a mai spus prefectul.