În perioada 22 – 27 mai a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui derulează activități preventive în cadrul celei de-a XVI-a ediție a campaniei naționale „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, în județul Vaslui.
Miercuri, 25 mai, cea de-a 3-a zi din cadrul evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au continuat activitățile informativ-preventive. Activitățile au avut ca principală temă prevenirea victimizării minorilor și a disparițiilor de minori.
Copiii și tinerii rezidenți din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu” Bârlad și ai Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 Bârlad au participat la o activitate preventivă, primind informații utile și recomandări din partea polițiștilor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vaslui și a Poliției Municipiului Bârlad – Biroul de Ordine Publică. Acțiunea care a marcat Ziua Internațională a Copilului Dispărut, își propune creșterea gradului de conștientizare asupra riscurilor la care sunt expuși copiii și tinerii din ziua de astăzi și prevenirea disparițiilor în rândul minorilor.
Polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități de prevenire a victimizării și de informare a elevilor din Școala Gimnazială „N.N. Tonitza” și Școala Gimnazială „Iorgu Radu” din Bârlad, privind adoptarea unui comportament anti-infracțional și antivictimal.
Activitățile au vizat sensibilizarea elevilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.
Totodată, s-a urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă singuri de acasă și necesitatea menținerii unei relații strânse cu părinții și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor sau problemelor în care se află. Elevilor le-au fost distribuite broșuri în care au fost precizate modalitățile de gestionare a pericolelor, legislația existentă, dar și instituțiile abilitate la care pot apela în cazul în care se află în pericol.
De asemenea, polițiștii și jandarmii le-au recomandat copiilor: Să reacționeze calm în cazul în care sunt provocați de alte persoane și, în niciun caz, să nu răspundă cu violență la agresivitatea acestora; Să ceară ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar persoanelor de pe stradă și să sune la 112, dacă se simt în pericol; Să nu discute cu străinii, să nu consume alcool, dulciuri sau sucuri oferite de aceștia; Să nu se urce în mașinile necunoscuților, să nu îi însoțească pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei; Să nu plece de acasă fără acordul părinților/adulților din familia lor, să anunțe adulții din familie unde, cu cine și până când își petrec timpul liber.