ONG-urile din Republica Moldova, interesate de finanțarea nerambursabilă acordată de CJ Vaslui
Programul Consiliului Județean (CJ) Vaslui prin care se alocă în anul 2022 suma de 600.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a românilor de pretutindeni este un adevărat succes. După prima fază a proiectului au rămas câteva economii, iar sumele respective au fost relocate pentru finanțarea proiectelor depuse.
Finanțările nerambursabile se acordă pe baza evaluării proiectelor sau acțiunilor de către o comisie de evaluare și se realizează efectiv prin acorduri de finanțare (contracte).
„Am relocat sumele pe alte domenii în cadrul programului, pentru a folosi banii în finanțarea proiectelor care s-au depus. Proiectele finanțate de CJ Vaslui sunt întocmite în Republica Moldova, însă astfel de programe pot fi depuse de ONG-uri și din alte țări. Sunt finanțate planuri pe educație, culte, cultură și alte domenii”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.
Din categoria românilor de pretutindeni fac parte persoanele aparținând minoritățiilor naționale existente în statele din vecinătatea României, români emigranți, etnici care se recunosc de origine română, aflați în afara granițelor țării. Scopul programului este sprijinirea și consolidarea comunităților locuite de românii de pretutindeni, cu activitate în domeniul culturii, educației și cultelor.
Beneficiarii direcţi ai programului sunt organizațiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni; unităţile de cult ale românilor de pretutindeni etc. Proiectele sau acţiunile pentru care se propune acordarea finanțării nerambursabile sunt construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea unităţilor de învăţământ şi a cluburilor culturale ale românilor de pretutindeni; construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea bisericilor şi a altor unităţi de cult ale românilor de pretutindeni şi a centrelor educaţionale şi spirituale; construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea bibliotecilor românilor de pretutindeni etc.
(Dănuț CIOBANU)