Local
Dumitru Boroș, primarul Bârladului, îndeamnă localnicii să participe la recensământ!
”Recensământul este esențial pentru viitorul comunității noastre!”
Cu doar 10 zile înainte de finalizarea Recensământului populației și locuințelor – data limită fiind 17 iulie -, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș, a lansat un apel către concitadinii care nu au înțeles pe deplin importanța acestei acțiuni și miza uriașă care este pusă în joc. Cercetare statistică de amploare, recensământul oferă informații despre nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul țării noastre, dar și despre dimensiunile diasporei române de peste hotare.
Din păcate, mulți dintre bârlădeni nu au înțeles pe deplin cât de important este acest recensământ pentru viitorul comunității noastre, în particular și al întregii țări, în general. Foarte mulți localnici au tratat cu indiferență recensământul, ba chiar au refuzat să dea curs acestei acțiuni. Unii și-au motivat refuzul de a participa la recensământ pe baza unor temeri nejustificate cu privire la modul cum vor fi folosite datele furnizate de ei, în timp ce alții au refuzat sec, fără a oferi vreo explicație recenzorilor.
Din dorința de a impulsiona operațiunea de recenzare la nivelul Bârladului, primarul Dumitru Boroș a organizat în sala mare a Cinematografului ”Victoria”, luni, 4 iulie, o întâlnire cu recenzorii din oraș. Principalele aspecte urmărite au fost cele legate de problemele pe care recenzorii le-au întâmpinat în teren și, mai ales, ce soluții pot fi găsite.
”Cetățenii trebuie să înțeleagă că participarea la recensământ este o îndatorire civică, dar cel mai important este faptul că dezvoltarea viitoare a comunității noastre depinde foarte mult de rezultatele acestei operațiuni de recenzare. Spre exemplu, calcularea alocării de fonduri europene se face, la nivel macro, în funcție de numărul locuitorilor fiecărui stat membru al Uniunii Europene, iar apoi, fiecare unitate administrativ teritorială (UAT) primește finanțare tot în funcție de numărul locuitorilor. Iată doar un aspect care arată importanța datelor culese din teren cu ocazia recensământului. De aceea, facem un apel către toți bârlădenii să participe la acest recensământ, să primească vizita recenzorilor și răspundă la întrebările întrebările acestora. Vorbim de o acțiune perfect legală, care se desfășoară la nivelul întregii țări și chiar la nivel de UE.
Efectele unui recensământ de succes nu se vor simți în viitorul apropiat, însă cu siguranță vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare. Un recensământ de succes asigură șanse crescute pentru ca, pe viitor, orașul nostru să poată beneficia de fonduri bugetare distribuite în mod corect, de finanțări externe care să asigure un viitor mai bun comunității noastre. Majoritatea politicilor publice beneficiază de pe urma rezultatelor recensământului: educația, sănătatea, îmbunătățirea condițiilor de locuit și a rețelelor de transport intra- și inter-urban, strategiile de dezvoltare economică etc. Așa că trebuie să ne gândim cu toții că avem datoria morală de a asigura un viitor cât mai bun generațiilor ce vor veni. Recensământul este esențial pentru viitorul comunității noastre!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.