Local

Maia Morgenstern vine la SFR Vaslui

Unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc va avea o ediție specială la Open Camp Vaslui, în perioada 26-28 iulie 2022. Este a treia ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc (SFR) la Vaslui, iar Asociația Artis aduce pentru publicul vasluian proiecții de film, un show de excepție și un invitat de seamă: actrița Maia Morgenstern.

Filmul Balanța, în regia lui Lucian Pintilie, unul dintre cele mai de succes filme românești din toate timpurile, va avea o proiecție specială odată cu aniversarea a 30 de ani de la lansare. Producția va putea fi vizionată în versiune restaurată digital 4K.

Programul evenimentelor continuă cu One-woman show… o biografie cu Maia Morgenstern, avanpremiera filmului Metronom, premiat anul acesta la Cannes, și proiecția filmului pentru toată familia Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie.

Evenimentele vor avea loc la Teatrul de Vară din Vaslui și în incinta Casei de  Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”.

 

„Ne bucurăm de inițiativa organizatorilor de a include în programul Open Camp și evenimente din domeniul cinematografiei. Publicul ar trebui să fie onorat, întrucât la începutul lunii august are loc la Iași a 13-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc, iar filmul Metronom, inclus în program, va putea fi vizionat aici, la Vaslui, în avanpremieră”, precizează Andrei Giurgia, în calitate de director al festivalului.

 

Open Camp Vaslui este un festival de muzică și performance, organizat la Vaslui din 2010. Muzica live și evenimentele desfășurate în natură descriu atmosfera festivalului în cadrul căruia se întâmplă și Caravana SFR.

 

Intrarea la evenimente este liberă, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile se mută la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”.

 

Program:

Marți, 26 iulie 2022

ora 21.00 | Teatrul de vară Vaslui

Proiecția filmului Balanța (regia: Lucian Pintilie) – Proiecție aniversară în prezența actriței Maia Morgenstern – 30 de ani de la lansare

 

Miercuri, 27 iulie 2022

ora 14.00 | Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”

One-woman show… o biografie cu Maia Morgenstern

 

Ora 21.30 | Teatrul de vară Vaslui

Proiecția filmului Metronom (regia: Alexandru Belc) – Avanpremieră

 

Joi, 28 iulie 2022

ora 21.30 | Teatrul de vară Vaslui

Proiecția filmului Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (regia: Andrei Huțuleac)

 

DESPRE INVITAT

Născută la data de 1 mai 1962, Maia Morgenstern este una dintre cele mai apreciate şi iubite personalități române, fiind cunoscută la nivel național și internațional datorită rolurilor din teatru și film. Este directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, actriță și cântăreață în limba idiș și profesor și decan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion. În 2010 a fost numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România.

A absolvit în 1985 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu. După terminarea studiilor,  a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, până în 1988. În anul 1989 se transferă la Teatrul Evreiesc de Stat, iar din 1990 se angajează la Teatrul Național din București, pe scena căruia a jucat în numeroase spectacole și a lucrat cu mari regizori de teatru români.

Este cunoscută publicului mai ales pentru rolurile din filmele Balanța, Cel mai iubit dintre pământeni și Patimile lui Hristos.

Pe langa activitatea de actrița, Maia Morgenstern a fost membră a juriului unor importante festivaluri de teatru și film, precum: Festivalul de la Geneva, Festivalul de la Salonic, Festivalul de la Angers, Festivalul de la Monte Carlo. În România face parte din juriul pentru acordarea Premiului Național de Excelență în Cultura Română.

De-a lungul timpului, a fost recompensată cu numeroase premii și distincții, printre care și Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin pentru rolul din filmul Balanța.

 

 

DESPRE SFR

Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.

Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de 12 ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.

„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button