Home » National » APAH-RO și Ministerul Sănătății anunță intensificarea măsurilor pentru eliminarea hepatitelor din România

APAH-RO și Ministerul Sănătății anunță intensificarea măsurilor pentru eliminarea hepatitelor din România

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) și Ministerul Sănătății au prezentat ultimele acțiuni realizate în România pentru respectarea obiectivelor de eliminare a hepatitelor virale. Mesajul principal transmis de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor este acela de intensificarea a campaniilor de testare, de facilitare a accesului la tratament și de promovarea a prevenției, în special în rândul categoriilor vulnerabile.

„Ne preocupă creșterea acoperirii vaccinale, prin dezvoltarea politicilor de prevenție. De asemenea, testarea și diagnosticul de laborator sunt esențiale pentru îmbunătățirea accesului la tratament și reducerea transmiterii hepatitelor virale. Trebuie să informăm pacienții că au acces la tratament. Avem un program care a adus speranță pentru mii de oameni din România. O dată cu apariția unei terapii antivirale eficiente împotriva infecției cu virusul hepatitei C, o boală care era greu tratabilă cu resursele terapeutice anterioare, am ajuns în situația să avem foarte multe persoane care se vindecă, un lucru de necrezut în urmă cu 10 ani și care a devenit realitate,” a declarat domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Seria acțiunilor APAH-RO dedicată acestui eveniment a început chiar pe 28 iulie, data oficială a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, printr-o campanie de testare la Câmpia Turzii, în județul Cluj și continuă pe 29 iulie cu informarea directă în stradă a oamenilor din localitatea Comana, județul Giurgiu. Acțiunile de informare se vor prelungi și în săptămâna 1-5 august când vor fi distribuite pliante în mai multe orașe din țară. De asemenea, în regiunea Transilvaniei, APAH-RO pune la dispoziția medicilor de familie interesați teste gratuite care pot fi folosite în cabinetele lor.

 

            Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția și anul acesta că pacienții care suferă de afecțiuni hepatice nu mai pot aștepta pentru tratament, iar agravarea formelor acestor boli virale poate fi evitată cu ajutorul depistării prin testare a populației și a accesului la tratament

 

O dată cu demararea proiectelor derulate cu Banca Mondială și persoanele neasigurate vor putea beneficia de o parte dintre serviciile cuprinse în Pachetul de Bază. Proiectul va fi finanțat începând cu anul 2023. Probabil că măsurile de prevenție vor fi cele de care vor putea beneficia persoanele neasigurate,” a precizat doamna dr. Adela Cojan, președinte CNAS.

„Participarea alături de asociație a Ministerului Sănătății în această zi specială demonstrează implicarea autorităților în lupta pe care România o duce împotriva hepatitelor. De altfel, MS și CNAS sunt cele două instituții cu care ne aflăm în permanent contact pentru identificarea soluțiilor optime necesare pacienților români.

Și în acest an, APAH-RO are câteva mesaje pe care dorește să le promoveze cu prioritate și pe care le consideră esențiale pe parcursul întregului proces de eliminare – de la prevenție și până la monitorizarea post tratament. În contextul actual, primul apel privește importanța vaccinării împotriva hepatitei B care ne poate scuti de un tratament de-a lungul vieții în cazul infectării. Apoi, în ordinea importanței, facem apel la asigurarea celor mai inovatoare tratamente pentru pacienții cu B plus Delta. În ceea ce privește prevenția, dorim să insistăm pe două măsuri – achiziționarea de către spitale a imunoglobulinei pentru secțiile de neonatologiei, acest lucru fiind opțional în acest moment, astfel că nu toți nou-născuții din mame infectate cu hepatita B primesc injecția necesară, iar a doua chestiune se referă la respectarea normelor CNAS în spitalele din toată țara în ceea ce privește asigurarea gratuită a analizelor în cadrul spitalizării de zi pentru pacienții cu hepatite virale,”  a explicat doamna Marinela Debu, președinte APAH-RO.

 

            APAH-RO reiterează și nevoia de finanțarea a ”Planului-cadru național pentru controlul hepatitelor virale în România” lansat în 2019 cu termen de implementare pentru 2030. Planul a fost elaborat în concordanță  cu ”Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale”, adoptată de Adunarea Generală a OMS în anul 2016

 

Pentru viitorul apropiat, în această toamnă, APAH-RO trage un semnal de alarmă legat de programul cost-volum-rezultat destinat pacienților diagnosticați cu hepatita C care a înregistrat anul trecut o pauză între contracte de mai mult de jumătate de an. Continuitatea acestui program este capitală mai ales în lupta cu prevenirea cancerelor hepatice provocate de avansarea bolii.

APAH-RO salută și încurajează campaniile de testare desfășurate prin proiecte precum LIVE(RO)2-SUD în cadrul căruia aproximativ 90.000 de persoane din regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia au avut șansa de a beneficia de testare pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*