Home » National » Klaus Iohannis: „tigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi”

Klaus Iohannis: „tigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, marţi, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, în care subliniază că stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie „dur sancţionate”.

„Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei şi bărbaţi victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalităţi îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă şi către cei care au supravieţuit ororilor şi urmaşilor acestora. Anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian. Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuaţi şi condamnaţi să trăiască în condiţii inumane şi insalubre, lipsiţi de hrană şi obligaţi la muncă silnică. Dintre aceştia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supravieţuiască. Statul român şi-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, a afirmat şeful statului, în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer în cadrul unei ceremonii organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

Potrivit preşedintelui, „nu putem lăsa să cadă pradă uitării imensele drame prin care au trecut aceşti oameni, umilinţele la care au fost supuşi şi traumele suferite”

 

Preşedintele Iohannis a menţionat că România, ca şi întreaga Europă, se află de mai bine de doi ani într-un context dificil, generat de pandemia de COVID-19 şi de războiul ilegal dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, iar în această perioadă au fost înregistrate creşteri „îngrijorătoare” ale tendinţelor de instigare la ură, ale mesajelor şi comportamentelor discriminatorii şi rasiste, mai ales în spaţiul public.

„Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acţiuni menite să intoxice societăţile democratice, să le facă să renunţe la valori şi principii”, a completat el.

 

El a evidenţiat că Holocaustul romilor necesită o mai mare atenţie, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

„Trebuie să ne asigurăm că generaţiile tinere şi cele viitoare cunosc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi populaţiile europene de romi au fost persecutate şi ucise. De asemenea, este important ca tinerii să afle cum autorităţile de la acea vreme au acţionat împotriva cetăţenilor săi de etnie romă şi i-au supus unor tratamente crunte şi înjositoare, fiind nevoiţi să îndure foametea, frigul şi boala”, a mai afirmat preşedintele.

Conform acestuia, „cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acţiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgenţă rămâne, în continuare, educaţia”.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*