Home » Local » Aruncăm deșeurile la întâmplare și ignorăm colectarea selectivă! 25 de UAT-uri au primit amenzi de 355.000 de lei

Aruncăm deșeurile la întâmplare și ignorăm colectarea selectivă! 25 de UAT-uri au primit amenzi de 355.000 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Deși Vasluiul are funcțional sistemul integrat de gestionare a deșeurilor, în UAT-urile județului este prăpăd. Multe gunoaie continuă să fie aruncate la râpă, în timp ce autoritățile locale au rămas repetente la curățenia localităților. Mai mult, nici colectarea selectivă a deșeurilor nu se bucură de un mare interes. Din 28 de UAT-uri verificate de comisarii de mediu, au fost aplicate 2 avertismente și 25 de amenzi în cuantum total  de  355.000 lei. 

Una din tematicele de control ale Gărzii de Mediu Vaslui în anul 2022 vizează îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin autorităţilor administraţiei publice locale în domeniul gestionărtii deșeurilor. Mai exact, se pune accentul pe creșterea gradului de colectare selectiva a deșeurilor și diminuarea zonelor cu abandonări de deșeuri. Până la 31 iulie 2022 au fost verificate 28 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) fiind aplicate 2 avertismente și 25 amenzi contravenționale în cuantum total  de  355.000 lei.

Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a precizat că acțiunile de control vor continua până la verificarea tuturor comunelor și operatorilor de salubritate.

„Alte direcții de acțiune ale comisarilor de mediu privesc monitorizarea lunară a fostelor depozite de deșeuri menajere din Vaslui, Bârlad, Negrești, Huși cât și depozitul Roșiești din cadrul SMID. De asemenea, acționăm pentru conștientizarea operatorilor economici și a populației pentru a depune la punctele publice de colectare a deșeurilor doar deșeuri menajere. Pentru deșeurile de substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, corpuri de iluminat, baterii uzate, anvelope uzate, deșeuri rezultate din activitatea de construire/demolare există obligația legală de a fi eliminate la puncte special amenajate de operatori economici autorizați”, a explicat Gabriel Laic.

O altă tematică de interes pentru Garda de Mediu Vaslui a fost respectarea prevederilor legale în domeniul calității aerului înconjurător. În cadrul acestei tematici au fost aplicate 19 amenzi în sumă totală de 220.000 lei (ardere resturi vegetale și deșeuri, poluare cu praf, mirosuri dezagreabile).

„Pe lângă sancțiunile contravenționale aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale, Comisariatul Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu a înaintat 17 sesizări penale organelor de anchetă pentru incendierea vegetației de pe terenurile din cadrul ariillor naturale protejate, 1 sesizare penală pentru comercializare animale din fauna protejată și 1 sesizare penală pentru neluarea măsurilor de eliminare a substanțelor periculoase devenite deșeu”, a mai spus Gabriel Laic.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*