Home » National » 8 August – Ziua Internațională a Pisicilor

8 August – Ziua Internațională a Pisicilor

Ziua internațională a pisicii este o zi de activism pentru conștientizarea oamenilor față de nevoile pisicilor, o zi de luptă împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra acestora.

Ziua internațională a pisicii se ține la 8 august. În unele părți din Europa această zi se ține la 17 februarie, iar în Rusia la 1 martie.

Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an la 8 august, după ce Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii.

60 de rase, în întreaga lume

Venerate, spre exemplu, în Egiptul antic, după cum dovedesc azi colecţiile de mumii şi statuete, în Evul Mediu pisicile au căzut, adesea, în dizgraţia oamenilor, fiind considerate ”slujitoare ale diavolului”, iar în unele ţări le erau atribuite puteri magice şi, uneori, chiar malefice. Unele civilizaţii au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. Cele ”nouă vieţi” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea ”Ghid felin”, autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, Bucureşti, 1993).   În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute (”Siameză”, ”Abysiniană”, ”Albastru de Rusia”, ”Bengaleză”, ”British Shorthair”, ”British Longhair”, ”Maine Coon”, ”Norvegiană de Pădure”, ”Persană”, ”Ragdoll”, ”Singapura”, ”Sphynx”, ”Chartreux” etc.), iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, indică portalul www.cute-calendar.com. Deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice.

 

Lucruri fascinante despre pisici pe înțelesul copiilor:

  • Din punct de vedere al dezvoltării, primul an de viață al unei pisici este egal cu primii 15 ani de viață ai unui om. După al doilea an, o pisică are 25 de ani în ani umani. Iar după aceea, fiecare an din viața unei pisici este egal cu aproximativ 7 ani umani.
  • Pisicile își pot roti urechile la 180 de grade. Auzul unei pisici este de cel puțin cinci ori mai ascuțit decât cel al unui persoane adulte.
  • În cea mai mare rasă de pisici, masculul mediu cântărește aproximativ 20 de kilograme.
  • Pisicile domestice își petrec aproximativ 70% din zi dormind. Iar 15 la sută din zi se îngrijesc.
  • O pisică nu poate vedea direct sub nasul său.
  • Majoritatea pisicilor nu au gene.
  • Pisicile au cinci degete la fiecare lăbuță din față, dar numai patru la cele din spate. Nu este neobișnuit, totuși, ca pisicile să aibă degete în plus. Cele mai multe degete identificate la o pisică au fost 32 – opt pe fiecare laba piciorului!
  • Mieunatul nu este un limbaj înnăscut al pisicilor – ele le-au dezvoltat pentru a vorbi cu noi!

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*